RAJ NISKIH CIJENA

‘Invazija‘ Amerikanaca na jug Europe: ‘Stiglo ih je 239% više nego 2017.! Jasno je što ih je privuklo‘

Amerikanci su privučeni blagom klimom i niskim troškovima života

Posebno se atraktivnim pokazao Portugal, gdje je lani živjelo oko 10 tisuća Amerikanaca

 Olivier Huitel/Crystal Pictures/Profimedia

Amerikanci koji si ne mogu priuštiti domove kakve žele u svojim gradovima, poput San Francisca ili New Yorka, u sve većem broju sele se u južnu Europu, privučeni blagom klimom i niskim troškovima života.

Način života ovisan o automobilu rado mijenjaju za stanovanje u središtu nekog europskog grada, a jak dolar čini ga i troškovno isplativim, piše New York Times u tekstu "Amerikanci idu u Europu za dobrim i jeftinim životom".

Tako navodi primjer bračnog para Mitas koji se 2019. godine preselio s Floride u Portugal.

Najprije su unajmili četverosoban stan za 2500 eura mjesečno "u mirnoj četvrti s malim trgovinama i restoranima", a onda su prošle godine kupili kuću iz 19. stoljeća u Lapi, povijesnoj četvrti s veleposlanstvima, starim palačama i vilama s popločanim pročeljima. Iako Ben Mitas (40) često putuje na Floridu zbog posla, kuću koju su kupili obnovit će u svoj "vječni dom" jer obitelj živi u Lisabonu, gdje dvoje djece svakodnevno idu u vrtić.

Lani je u Portugalu živjelo 10.000 američkih državljana, što je porast od nevjerojatnih 239 posto u odnosu na 2017., podaci su portugalske vlade. "Amerikanci koji se ovdje odluče živjeti prihvaćaju život u kojem je vrijeme ugodno, ručkovi dugi i mogu se snaći uz aplikacije za prevođenje i pregršt fraza", piše NYT. Osim ispomoći Google prevoditelja, lokalno stanovništvo brzo prelazi razgovarati na engleski jeziku, inače u širokoj upotrebi u svim europskim gradovima.

Iako se ponekad žale i na sporost i neorganiziranost svojstvene tom podneblju, pokazalo se da Amerikance posebno privlače Portugal, Španjolska i Grčka, zemlje koji se i same jako trude privući dobrostojeće strance ne bi li ojačale vlastitu ekonomiju.

Uz ostalo, uvele su vize za digitalne nomade koje radnicima na daljinu omogućuje da žive u zemlji dulje vrijeme, a posebno popularne pokazale su se "zlatne vize", programi stjecanja boravišta putem ulaganja. Prodaja kuća Amerikancima u Španjolskoj je tijekom tri godine (od prve polovice 2019. do prve polovice 2022.) skočila za 88 posto. Ujedno su bili među onima koji su bili spremni najviše potrošiti po četvornome metru (iza Danaca).

Stranci kupuju kuće duž španjolske obale, od Costa Brave na sjeveru do Andaluzije na jugu. Nova španjolska viza za digitalne nomade omogućuje stranim radnicima i slobodnim profesijama da žive u zemlji tijekom cijele godine, sve dok većinu svojih prihoda zarađuju izvan Španjolske i ispunjavaju druge uvjete. S ulaganjem od 500.000 eura u imovinu stranac se može kvalificirati za zlatnu vizu.

U proteklih godinu dana broj roditelja iz SAD-a koji traže škole na internetskoj stranici International Schools Database udvostručio se, a Španjolska je na vrhu popisa odredišta.

"Ako možete zaraditi 100.000 eura godišnje, ovdje ćete živjeti jako dobro", rekao je Raf Jacobs, osnivač Inspire Property Expertsa, konzultantske tvrtke za nekretnine koja pomaže strancima da se nasele u Španjolskoj. Prosječna španjolska plaća iznosi oko 30.000 eura godišnje.

Veliki interes Amerikanaca vlada i za Grčku. Povećani interes stranaca za kupnju nekretnina, naravno, ima i svoje negativne posljedice za lokalno stanovništvo, u vidu sve skupljeg i teže dostupnog stanovanja.

U Ateni, primjerice, cijene kuća su porasle 13 posto u trećem tromjesečju 2022. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Druge zemlje također bilježe rast cijena stanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:30