MRŠAVI I OČAJNI

INVAZIJA OPASNIH ZVIJERI PRESTRAVILA PITORESKNO MJESTO Više od 50 gladnih životinja u potrazi za hranom nanjušilo ljude, zavladao je opći strah

Ilustracija
 - / Ardea / Profimedia

Više od 50 polarnih medvjeda namjerilo se na selo na krajnjem sjeveroistoku Rusije, piše BBC.

Zbog nenadane medvjeđe invazije u mjestu Rirkajpij u Čukotskom autonomnom okrugu vlasti su otkazale sve javne aktivnosti, a škole su pod budnim okom čuvara.

Stručnjaci su odmah ustvrdili da razloge neočekivanog "posjeta" treba tražiti u klimatskim promjenama, s obzirom na to da sve slabiji sloj leda medvjede prisiljava da hranu traže u selu umjesto da odu na more. Neki su čak zaključili da je jedina preostala opcija za 700 stanovnika Rirkajpija - trajna evakuacija.

Tatjana Minenko, osoba na čelu "medvjeđe patrole" u Rirkajpiju, rekla je za RIA Novosti da su ona i njezini kolege izbrojali čak 56 medvjeda u selu.

- Među životinjama ima i starih i mladih, a ima i dosta ženki s potomcima. No, gotovo svi se čine mršavi - rekla je Minenko.

Očito je da dugo nisu jeli i da im je apetit uistinu ogroman.

Polarni medvjedi inače obitavaju jako blizu sela, na nešto više od 2 kilometra udaljenom rtu Schmidt.

- Da je led dovoljno jak za medvjede, ili barem neke od njih, oni bi već otišli na more gdje bi lovili tuljane ili drugi plijen. Dok čekaju da led dovoljno očvrsne, logično je da ih selo privlači zbog hrane - rekao je ekolog Mihail Stišov.

Znanstvenik Anatolij Kočnev rekao je za rusku agenciju Tass da su posjeti polarnih medvjeda postali sve učestaliji - kako kaže, prije pet godina možda bi se samo njih pet odvažilo doći do sela.

- Kao znanstvenik smatram da selo Rirkajpij više ne bi trebalo ostati ovdje. Nastojimo držati situaciju pod kontrolom, ali nitko zapravo ne želi razmišljati o tome što bi se moglo dogoditi za tri ili pet godina - rekao je Kočnev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:21