SKANDALOZNI DODIK

‘Invazija Rusije je opravdana. Slično je i kod nas, s muslimanima ne možemo dijeliti škole, udžbenike...‘

Izjavio je da je težnja Republike Srpske Srbiji prirodna te da je slična situacija s Rusima u Ukrajini

Milorad Dodik

 Elvis Barukcic/Afp

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio je u intervjuu za rusku državnu agenciju Tass neke kontroverzne prijedloge i mišljenja.

Uoči posjeta Moskvi Dodik je komentirao kako dugi niz godina Zapad nije reagirao na, kako je rekao, istrebljenje ruskog stanovništva u Ukrajini te ustvrdio da su se u Donbasu svakodnevno događala ubojstva i granatiranja.

- Zapad je pripremio ofenzivu protiv Luganska i Donjecka s ukrajinskim snagama, obučavao njihove vojnike i poslao značajan broj vlastitih plaćenika. Sve je bilo vrlo jasno i Rusija je morala uzvratiti. Ali način na koji to radi se razlikuje od načina na koji su to Amerikanci radili u mnogim dijelovima svijeta, ne računajući na civilne žrtve. Rusija provodi specijalnu operaciju čiji je cilj uništenje neprijatelja, ali svoju misiju provodi tako da bude što manje žrtava, izjavio je Dodik.

Podsjetio je na münchenski govor ruskog predsjednika Vladimira Putina koji, kako je rekao, Zapad nije ozbiljno shvatio.

- Svi se sjećamo upozorenja predsjednika Putina na Münchenskoj konferenciji da Rusija ne može mirno gledati na približavanje svojim granicama i da to nikada neće dopustiti. Sva ta upozorenja nisu shvaćena ozbiljno. Ali u Europi, Zapad se može ponašati drsko prema nama, Srbima, isključivati naftu, uvoditi sankcije, ali Rusija je druga priča, Rusija je morala uzvratiti, komentirao je.

Na pitanje kakva je danas situacija po pitanju mogućeg referenduma o izlasku Republike Srpske iz BiH, Dodik je rekao da RS ostaje pri toj poziciji i da je još više nezadovoljna, ali i da ta ideja čeka na odgovarajući trenutak.

- Naša težnja prema Srbiji je prirodna. Slična situacija je s Rusima u Ukrajini, kojih je u toj zemlji 15 milijuna i kojima je politički vrh te zemlje zabranio ruski jezik. Zbog toga je specijalna operacija Rusije u Ukrajini opravdana zaštitom prava svog naroda. Tako i mi ovdje - s muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike", naveo je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 11:47