CRNE PROGNOZE

Investicija nema, nedostaje radne snage, prognoze su grozne: ‘Postat ćemo kineska kolonija!‘

Zbog emigracije i mobilizacije gotovo svaka druga tvrtka suočila se s nedostatkom radne snage

Prizor iz ruske provincije

 Natalia Kolesnikova/Afp

Zapadne sankcije pogodovale su Rusiji jer su joj osigurale da plin i naftu prodaje po višoj cijeni, no ti su dani prošli, i rusko je gospodarstvo ušlo u ono što izgleda kao dugoročna silazna putanja, piše američki Wall Street Journal. Investicije su smanjene, nedostaje radne snage, proračun je prenapregnut.

Rusija je prošle godine doživjela pad od 2,1 posto, ali izbjegla je katastrofične prognoze. No budućnost se ne čini ružičasta. U drugoj godini rata zapadne sankcije sve su neugodnije, rublja je samo od studenoga pala za više od 20 posto u odnosu na dolar. Mladi bježe iz zemlje u strahu od mobilizacije, ili ih se šalje na front, pa se smanjuje radna snaga, zbog neizvjesnosti smanjena su ulaganja.

Rusko gospodarstvo ulazi u dugoročnu regresiju, predviđa Alexandra Prokopenko, bivša dužnosnica ruske središnje banke. Kratkoročno, nije ugrožena ruska sposobnost da vodi rat, no pitanje je kako će Rusija dugoročno uspjeti podmiriti ogromne vojne izdatke sa socijalnim davanjima koji služe umirivanju Putinovog biračkog tijela.

Strah od Kine

Za ovu godinu većina analitičara očekuje novi pad BDP-a, iako neki poput MMF-a predviđaju skroman rast, navodi WSJ. Sljedeće godine neće biti novca, potrebni su nam strani investitori, upozorio je milijarder Oleg Deripaska. Sve više se oslanjaju na Kinu, no Rusi se boje da ne postanu kineska kolonija. "Dugoročna slika je sumorna: Moskva će se puno više okrenuti prema unutra i i biti previše ovisna o Kini", ocjenjuje Maria Shagina sa Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu.

Europa je našla zamjenu za ruski plin i naftu, a nakon početnog skoka, svjetske cijene plina drastično su pale. Moskva sada najavljuje da će smanjiti proizvodnju nafte za 5 posto, a zbog zapadnih sankcija ionako je prisiljena prodavati po nižoj cijeni. U siječnju i veljači prihodi od nafte i plina, koji čine gotovo polovicu ukupnih proračunskih prihoda, pali su im za 46 posto na godišnjoj razini, dok je državna potrošnja skočila više od 50 posto.

Vladimir Putin je na čelu Rusije više od 20 godina. Visoki prihodi od nafte i plina osiguravali su mu vlast: većina Rusa ga je podržavala u zamjenu za sve veći životni standard. Stopa rasta BDP-a od oko 3,5 posto 2014. prema procjeni MMF-a, sada je pala na oko 1 posto.

Migracije i mobilizacija

Produktivnost opada, izolirano rusko gospodarstvo zaostaje tehnološki. Smanjena je i potrošnja stanovništva: prema službenim podacima, maloprodaja je pala za 6,7 posto u 2022., što je najgori rezultat od 2015. Prodaja novih automobila pala je u veljači za 62 posto na godišnjoj razini. Pad izvoza, smanjenje radne snage i povećana državna potrošnja povećavaju rizik inflacije, upozorila je nedavno središnja banka. Inflacija je u veljači bila oko 11 posto.

Moskovski Institut za ekonomsku politiku Gaidar upozorava na alarmantan odljev mozgova uslijed emigracije i mobilizacije: skoro svaka druga tvrtka suočila se s nedostatkom radnika, prenosi WSJ. Vojne tvornice rade u tri smjene, pa vojna proizvodnja maskira probleme. Dugoročni izgledi su loši: MMF predviđa dugotrajan pad.

Pekara iz ruskoga grada radi buhtle, ali i dronove

Pekara u Tambovu uz peciva proizvodi i dronove za rusku vojsku. Ovu dosta bizarnu vijest prenio je portal na ruskom Meduza, pozivajući se na informacije iz ruskih medija.

Prema pisanju Rossijskaja Gazete, tvornice u Tambovu još od početka rata prebacuju dio pogona na proizvodnju roba potrebnih ruskoj vojsci. Čuvši da im nedostaje dronova, jedna pekara odlučila je dio svojih pogona posvetiti bespilotnim letjelicama.

"Pokušali smo ih sami dizajnirati. Napravili smo nekoliko primjeraka i dovezli na front. Izgubili smo jednog, dobili vrijedne povratne informacije i počeli masovnu proizvodnju", rekao je za ruske novine Aleksander Rudik, zamjenik direktora pekare.

Kvadrokopteri Beke mogu se upotrebljavati za nadzor. Mogu ih napraviti do 200 komada mjesečno, a cijena je od 230 i do 500 eura po komadu. (A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:17