VELIKA SURADNJA

INVESTICIJA Rusi će u Mađarskoj graditi dva nova nuklearna reaktora nadomak hrvatske granice

Gotovo 40 posto ukupne potrošnje električne energije u Mađarskoj podmiruje upravo nuklearka Paks, koja je i izgrađena na ruskoj tehnologiji
 AFP

Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se sutra u Moskvi, a na dnevnom redu svakako će biti suradnja na području nuklearne energije. Naime, izvori mađarskog dnevnog lista Nepszabadsag navode kako bi Mađarska uskoro trebala potpisati sporazum s ruskom državnom tvrtkom Rosatom o gradnji dvaju novih blokova nuklearke Paks na Dunavu, koja se nalazi 75 kilometara od hrvatske granice.

Kremljin je u priopćenju naveo kako dvije zemlje vode 'značajnu raspravu' o suradnji na nuklearnoj energiji s obzirom na mađarske planove o povećanju kapaciteta Paksa.

Gotovo 40 posto ukupne potrošnje električne energije u Mađarskoj podmiruje upravo nuklearka Paks, koja je i izgrađena na ruskoj tehnologiji. Diplomatski izvori navode kako će dva dužnosnika razgovarati o suradnji te da će sporazum 'vjerojatno' biti potpisan. Prijedlog ugovora sastavljen je u Moskvi, a biti će potpisan 'ako sve bude u redu', kazao je izvor mađarskog lista.

Gradnja dva nova bloka udvostručit će trenutačni kapacitet nuklearke, koja sada ima četiri ruska reaktora tipa VVER. Ukupna vrijednost ulaganja procjenjuje se na oko 4 bilijuna forinti (više od 100 milijardi kuna), što bi značilo da je riječ o najvećoj investiciji u Mađarskoj od pada komunizma. Državna tvrtka MVM koja upravlja nuklearkom trenutačno pregovara i o novim uvjetima dobave plina od ruskog Gazproma. MVM, naime, posluje i na plinskom tržištu nakon što su od njemačkog E.Ona kupili tvrtku za trgovinu i skladištenje plina. Iz Rusije Mađarska dobavlja 75 posto plina i 80 posto nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:40