MILIJARDER NA OPIJATIMA

Investitori u panici: ‘Drogira se kao i Chandler, a sve vam govori potez direktorice Tesle...‘

Tko će mu zabraniti?

Elon Musk 

 Imago/Imago Stock&people/Profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia

Izvršni direktori, članovi odbora i investitori u kompanijama koje vodi Elon Musk pitaju se u kojoj je mjeri trenutačno najpoznatiji poslovni lider svijeta ovisan o opijatima. Wall Street Journal objavio je članak baziran na izjavama neimenovanih svjedoka prema kojima je Musk, čest gost privatnih partyja, uzimao kokain, ekstazi, LSD, psihodelične gljive, a poznato je da je gostujući kod Joea Rogana u rujnu 2018. javno pred kamerama pušio joint s marihuanom. Podjednako je osjetljivo pitanje Muskovog dokumentiranog redovitog korištenja ketamina. Musk je u kolovozu javno rekao kako ketamin dobiva na recept kao antidepresiv. Informacije WSJ-a prenijeli su Bloomberg i niz drugih poslovnih glasila.

Ovo nije prvi put da je Elon Musk pod povećalom javnosti zbog korištenja opijata.

"Nakon tog jednog povlačenja (dima, op.a) kod Rogana, složio sam se na zahtjev NASA-e da tri godine obavljam slučajna testiranja", objavio je na svojoj platformi X u nedjelju, što znači da je pod intenzivnim pritiskom te dodao: "Tragovi droga ili alkohola nisu pronađeni". Muskov odvjetnik, Alex Spiro, izjavio je za WSJ kako se Musk redovito i bez najave testira na droge u SpaceX-u te da nikad nije pao na testu. Spiro je konstatirao "lažne činjenice" u WSJ-u, ali tu tvrdnju nije detaljnije komentirao.

Linda Johnson Rice, direktorica Tesle u 2017., dvije godine kasnije nije išla na reizbor jer je bila frustrirana Muskovim ponašanjem, odnosno korištenjem opijata.

Inače, ketamin je prema medijskim izvješćima redovito u pretjeranim količinama koristio glumac Matthew Perry, najpoznatiji po ulozi Chandlera u TV seriji "Prijatelji". U izvještaju o njegovoj autopsiji pisalo je da je preminuo od "akutnih učinaka" tog anestetika sa psihodeličnim svojstvima.

Početkom 2023. mediji su optimistično pisali o studiji koja je hvalila obećavajuće rezultate ketamina u tretmanu depresija koje je teško tretirati bez elektrokonvulzivne terapije, a već u listopadu američki FDA izdao je upozorenje o opasnostima korištenja različitih verzija ketamina za tretman depresije, anksioznosti ili PTSP-a. Nekontrolirano i(ili) pretjerano korištenje ketamina diže rizik opasnih psihijatrijskih reakcija te drugih zdravstvenih problema, kao što su povišeni krvni tlak, respiratorna depresija, kao i poteškoće s urinarnim traktom koje mogu voditi u inkontinenciju.

Nije poznato u kojoj je mjeri Musk (52) zabrinut zbog potencijalnih posljedica psihijatrijske terapije depresije ketaminom. O ketaminu čovjek može postati ovisan, a ima vrlo neugodne nuspojave, ako se koristi uz alkohol ili druge opijate. Pojedina istraživanja utjecaja ketamina ukazuju na ozbiljnije dugoročne neurološke probleme određenih struktura u mozgu, što vodi do problema s memorijom i drugim izvršnim funkcijama.

Elon Musk je s neto vrijednošću ukupne imovine od oko 220 milijardi dolara, koncentrirane u dionicama više kompanija, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. De facto je Musk u zadnjih nekoliko godina najčešće broj 1 na svjetskim ljestvicama najbogatijih, ovisno o izrazito visokim fluktuacijama vrijednosti njegovih kompanija, pogotovo Tesle.

Musk na svojim leđima nosi teret osobe koja vodi najcjenjeniju kompaniju za proizvodnju e-vozila na svijetu, koja je neko vrijeme premašivala ukupnu zbrojenu vrijednost svih ostalih najvećih autoindustrija, iako Tesla nije niti prodajom niti zaradom bila blizu ikome od velikana. Muskov biznis sa satelitima postao je potpuno dominantan u zemljinoj orbiti, a o njegovim uslugama, kao što je ona Starlinkova, ovisi čak i vojna sposobnost ukrajinske armije, a Musk osobno vjeruje da će jednoga dana spasiti čovječanstvo tako što će ga njegove moćne rakete preseliti na Mars. Gospodin Musk ima i cijeli niz drugih planova, kao što je razvoj neuroimplantata u ljudskom mozgu, a ubacio se iznova i u utrku razvoja umjetne inteligencije. Uz pomoć društvene mreže X (nekad Twitter), Musk pretendira širiti apsolutnu slobodu govora, što se često svodi na logističku podršku raznim profilima vrlo isključivog načina razmišljanja.

S obzirom na to koliko je Musk bogat i uspješan, otvara se pitanje hoće li javno propitivanje njegovog korištenja kokaina, psihodeličnih gljiva, marihuane, LSD… i ketamina, doista upozoriti javnost na to da opijati sa sobom nose vrlo visok zdravstveni rizik ili će pomoći njihovoj promociji.

Musk sasvim sigurno nije jedini direktor neke od kompanija iz sastava S&P 500 koji možda ima problem s korištenjem antidepresiva na recept, legalnih pa i ilegalnih opijata, ali objektivno je jedini koji ima šansu prvi pod utjecajem dobre doze ketamina zapaliti podugački joint, pojesti psihodeličnu gljivu, pa pokazati srednji prst planetu Zemlji dok se on SpaceX raketom kreće na put prema Marsu. Tko će mu zabraniti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:53