HTIO POMOĆI ISIL-u?

Inženjer u svojoj sobi izradio paklenu napravu: ‘Taj čovjek je jako opasan zahvaljujući svom obrazovanju i stručnosti‘

Pred sudom se branio da nije planirao pomagati IS-u i da je dron napravio radi svojih istraživanja

Borac IS-a (ilustracija)

 Ho/Zuma Press/Profimedia/Ho/zuma Press/profimedia

Sud u Velikoj Britaniji proglasio je krivim inženjera strojarstva Mohamada Al-Bareda (27) jer je u svojoj spavaćoj sobi sam konstruirao i izradio dron za teroriste Islamske države, sposoban za nošenje bombe. Prilikom izrade bespilotne letjelice inspiracija mu je bio dizajn rakete Tomahawk, ustvrdila je tužiteljica Michelle Heeley pred sudom u Birminghamu, prenosi BBC. Prema stručnjacima za antiteterorizam, dron je mogao nositi eksploziv ili kemijsko oružje.

Mohamad Al-Bared tvrdio je da nije istina da podržava IS. No istražitelji su otkrili poruke u njegovom mobilnom telefonu, dron i 3D printer kojim se mogu izraditi dijelovi za dron.

Mohamad Al-Bared bio je na doktorskom studiju kad su istražitelji pronašli napravu u kući u Conventryju u kojoj je živio s roditeljima. Policajci su zaplijenili nekoliko uređaja. Pronašli su ispunjeni obrazac za pristupanje ISIL-u, ali Al-Bared tvrdi da ga on nije ispunio. Kako je onda ta prijavnica završila u njegovoj sobi, pitali su tužitelji. Na sudu je prikazan dron koji među ostalim ima ugrađenu malu digitalnu kameru.

Al-Bared je pripremao doktorat na Sveučilištu u Birminghamu. Pred sudom se branio da nije planirao pomagati IS-u i da je dron napravio radi svojih istraživanja. Nije bio simpatizer IS-a, nego baš suprotno, tvrdi on: istraživao je IS kako bi se s drugima u džamiji znao usprotiviti njihovim stavovima. Tužiteljstvo je iz šifriranih online chatova i drugog digitalnog materijala izvuklo dokaze da je podržavao IS i da je namjeravao napraviti dron za jednokratnu upotrebu, s fiksnim krilima, za terorističke svrhe. Plan mu je bio otputovati u Afriku preko Turske. Protuteroristički eksperti tvrdili su da je Al-Bared osnovao fiktivnu tvrtku kako bi se pretvarao da putuje poslovno, dok mu je cilj bio prebaciti dron u ratnu zonu. Voditelj antiterorističke policije Mark Payne svjedočio je pred sudom da je Al-Bared dobro proračunat koji je zahvaljujući svom obrazovanju i stručnosti u strojarstvu i kemijskom inženjerstvu očito bio vrlo opasan. Napravio je namjenski izrađenu bespilotnu letjelicu koja može nositi eksploziv ili bojni otrov, no srećom je uhićen, prenosi BBC.

Doktorand Sveučilišta u Birminghamu uhićen je u siječnju.

Tužiteljica Heeley rekla je pred sudom da su pronašli tekst u kojem se navodi da je ideja za bespilotnu letjelicu "donekle inspirirana dizajnom projektila Tomahawk". Al-Bared je očito izvještavao nekoga o tome što radi, ustvrdila je ona. Među ostalim spominjao je fitilje, detonatore i eksplozivnu glavu. Koji dron za civilnu upotrebu treba eksplozivnu glavu, zapitala je tužiteljica. Jedini razuman zaključak do kojeg možete doći jest da možete biti sigurni da se pripremao za teroristička djela, rekla je obraćajući se poroti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:08