VELIKA POTRAŽNJA

Ipak stiže više cjepiva za EU: Pfizer/Biontech objavio koliko će dodatnih doza isporučiti

Njemački BioNTech poručio je da će dostaviti 75 milijuna dodatnih doza za EU u drugom tromjesečju ove godine
 Justin Tallis/AFP

Nakon što je Ursula von der Leyen najavila da će AstraZeneca isporučiti EU 9 milijuna doza cjepiva više u prvom kvartalu, njemački BioNTech poručio da će dostaviti 75 milijuna dodatnih doza za EU u drugom tromjesečju ove godine.

Njemački mediji prenose izjavu Sierka Poettinga, jednog od šefova BioNTecha da rade na povećanju proizvodnje kako bi ispunili svoje ugovorne obaveze od 15. veljače, a osim toga bi mogli dodatno do 75 milijuna doza isporučiti Europskoj uniji u drugom kvartalu. BioNTech je njemački partner američkog Pfizera.

EU je dodatno naručila od Biontecha 200 milijuna doza, a od toga bi 75 milijuna moglo doći već u drugom kvartalu, prije nego što se dosad računalo, prenosi Der Spiegel.

To je rezultat uspješne modernizacije proizvodnog procesa Pfizerove tvornice u belgijskom Puursu, dobivanja dozvole za rad BioNTechova tvornice u njemačkom Marburgu te proširenja mreže partnera u Europi. Trenutno se Pfizerovo cjepivo proizvodi u 13 tvornica u Europi, a pregovaraju i s potencijalnim novim partnerima. Pfizer u čitavom svijetu planira povećati proizvodnju svog cjepiva za 50 posto.

"Kako bismo udovoljili povećanoj globalnoj potražnji, planiramo proizvesti dvije milijarde doza našeg cjepiva u 2021. godini. Da bismo to učinili, povećat ćemo prethodno planiranu proizvodnju od 1,3 milijarde doza cjepiva za više od 50 posto", najavio je Poetting.

Šefica Europske komisije Ursula Von der Leyen najavila je u razgovoru za njemački ZDF da je cilj da do kraja ljeta bude cijepljeno 70 posto odraslih Europljana. U veljači i ožujku čeka nas teška faza, ali nakon toga će se situacija poboljšati, poručila je predsjednica vlade EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19