PRLJAVA BOMBA

IRAČANI OSTALI BEZ KOVČEGA PUNOG RADIOAKTIVNOG MATERIJALA Bagdad u strahu: 'Samo da nije došao u ruke ISIS-a!'

 Reuters

Kao da nije dovoljno što su im dijelovi države još uvijek u rukama ISIS-a, irački dužnosnici sada su u strahu i zbog potencijalno mnogo gore stvari.

Kako piše Reuters , u studenom prošle godine iz postrojenja američke kompanije Weatherford, koja se bavi pružanjem usluga u vezi izvlačenja nafte, ukraden je opasni radioaktivni materijal smješten u kovčegu veličine laptopa. Krađa se dogodila blizu grada na jugu Iraka, Basre.

Ta je informacija Reutersu potvrđena iz službenih krugova, a njihovu tvrdnju ojačava i dokument iračkog ministarstva okoliša te čak sedam državnih dužnosnika iz područja sigurnosti, okoliša i regionalne uprave koji su odreda izrazili strah da bi se materijala mogli dočepati džihadisti ISIS-a. Službeno se ni tvrtka u pitanju ni iračko ministarstvo okoliša nisu oglasili, s tim da su iz ministarstva naglasili kako je riječ o pitanju nacionalne sigurnosti.

Vlasnik materijala je istanbulska tvrtka SGS, a njegova je svrha testiranje materijala cijevi koje se koristi u izvlačenju nafte pomoću gama zraka kako bi se utvrdile eventualne greške. Reuters je od neimenovanog dužnosnika iz iračkog ministarstva okoliša dalje saznao da je riječ o napravi koja sadrži najmanje deset grama opasnog iridija-192, radioaktivnog izotopa iridija koji prilikom raspadanja emitira beta i gama zračenje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju ovaj materijal kategorizira kao klasu broj 2 radioaktivnih materijala. To konkretno znači da u slučaju nepravilnog rukovanja iridijem-192 osobe u njegovoj blizini mogu zadobiti trajne ozljede ako su mu izložene u razmaku od nekoliko minuta do nekoliko sati, a za nekog tko je izložen više sati ili dana potencijalno može biti smrtonosan. Štetnost materijala također ovisi o njegovoj snazi i starosti, koja u ovom slučaju nije poznata. Sreća u nesreći je da iridij-192 brzo gubi svoju "potentnost" te ga potencijalni autori prljavih bombi izbjegavaju koristiti.

No, to je ujedno i glavni razlog zabrinutosti među iračkim dužnosnicima - teroristi ISIS-a nisu poznati kao pretjerano pažljivi i racionalni ljudi pa se ne može isključiti mogućnost da, ako se dočepaju materijala, pokušaju napraviti prljavu bombu, tj. paklenu napravu koja konvencionalnom eksplozijom širi radioaktivni materijal kako bi izazvala čim veću štetu.

Zasad nema nikakvih indicija da se ISIS dočepao materijala - njihov teritorij nalazi se 500 kilometara dalje od lokacije krađe, a regijom dominiraju šijitski muslimani. No, i tamo su aktivne paravojne grupacije sunitskih muslimana koje su u listopadu izvele teroristički napad u kojem je poginulo 10 ljudi, i to upravo u okrugu gdje se nalazi postrojenje Weatherforda. U svakom slučaju, vlasti se boje da bi u slučaju nepažljivog rukovanja materijalom moglo doći do radioaktivnog zračenja "katastrofalnih razmjera".

Inače, sama je krađa izvedena vrlo profesionalno, bez vidljivih oštećenja na vratima, bravama ili sličnom. Osim toga, nije ni prva u svijetu - velike količine Iridija-192 proteklih su godina "nestale" u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i još nekim državama, što je pojačalo strah od potencijalne izgradnje "prljave bombe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:33