GLOBALNI DŽIHAD

IRAČKI MILITANTI TVRDE 'Pregazit ćemo Europu sve do Rima! Muslimani svijeta požurite u svoju državu'

 AFP Photo / Twitter

Samoproglašeni Kalif ‘Islamske države,' doktor Islamskih nauka Abu Bakr al-Baghdadi, zakleo se da će voditi osvajanje novih teritorija sve do Rima, i pozvao sve muslimane na svijetu da emigriraju u njegovu državu.

- Oni koji mogu imigrirati u Islamsku državu trebali bi imigrirati, jer je imigracija u kuću Islama dužnost, izjavio je u audio snimci objavljenoj na internet stranicama grupe prethodno znane kao ISIS.

- Požurite, o Muslimani u svoju državu. To je vaša država. Sirija nije za Sirijce, Irak nije za Iračane. Zemlja je za Muslimane, sve Muslimane.

- To je moj savjet vama. Ako ćete ga poslušati, osvojit ćete Rim i posjedovati svijet, ako Alah tako poželi, rekao je al-Baghdadi.

Pozvao je sve svoje borce da pojačaju borbe za vrijeme svetog mjeseca ramazana.

- U ovom kreposnom mjesecu, ili bilo kojem drugome, nema boljeg djela nego džihada na putu Alahovom, stoga iskoristite ovu priliku i hodajte putem svojih pravednih prethodnika. K oružju, k oružju, vojnici Islama, borite se, borite!

Al-Baghdadi i njegova vojska zauzeli su veliki dio teritorija u Iraku, koji iračka vojska još uvijek nije niti pokušala povratiti. Brojni stručnjaci strahuju da bi njegov uspon mogao promijeniti sliku ekstremističkog Islama, kroz uporabu društvenih medija i izgradnju svjetske popularnosti.

Hassan Hassan, analitičar na institutu Delma u Abu Dabiju tvrdi kako je al-Baghdadi pružio najradikalniji izazov od pojave Osame bin Ladena i al-Qaede.

- Džihadizam je znatno evoluirao. Više nije ograničen na uske ‘elite’ koje putuju u udaljene države i vode sveti rat. Današnji Džihad je puno više sofisticiran i individualiziran, i može se voditi bilo gdje, rekao je Hassan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:50