VOJSKA VS. IZBJEGLICE

Irak : U sukobu u izbjegličkom kampu 47 mrtvih

Informacije o onome što se zbiva u izbjegličkom logoru vrlo su kontradiktorne od broja nastradalih do toga što se zapravo dogodilo.
 AFP

U izbjegličkom logoru Ašraf 60 kilometara od Bagdada gdje se uglavnom nalaze prebjezi iz Irana došlo je do sukoba s iračkim osiguranjem u kojem je prema nekim navodima poginulo čak 47 ljudi. Informacije o onome što se zbiva u izbjegličkom logoru vrlo su kontradiktorne od broja nastradalih do toga što se zapravo dogodilo. Naime, prema nekim lokalnim medijima, prvo je bilo javljeno da je u logoru došlo do eksplozije kamiona s naftom, ali kasnije je AFP javio da je došlo do sukoba između izbjeglica, koji su uglavnom članovi u Iranu zabranjene i progonjene oporbene skupine Narodna omladina (MEK) te iračke vojske koja osigurava logor.

Prema nekim informacijama izbjeglice su pokušale napad na postaje iračke vosjke oko logora, na što su ovi otvorili vatru. No, predstavnici Narodna omladine Irana također su se javili sa svojim priopćenjem u kojem kažu da je vojska napala prva.

Inače većina stanovnika izbjegličkog logora Ašraf već su prebačeni u jednu bivšu američku vojunu bazu kod Bagdada, ali je oko stotinjka pripadnika MEK ostalo u logou kako bi čuvali imovinu. Iranska narodna omladina u Iranu je proglašena terorističmom organizacijom, ali nakon što je u Iraku na vlast došla šiitska vlada i u Bagdadu su izgubili podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:10