SKANDAL U SRBIJI

Iran bijesan zbog tretmana na sajmu oružja u Beogradu, ni Rusi nisu bolje prošli: ‘Zašto smo uopće dolazili?!‘

Impozantna postava od 16 oružanih sustava zasjenila je siromašni štand ruskog izaslanstva

Sajam oružja u Beogradu

 Andrej Isakovic/Afp

Dužnosnici iranskog ministarstva obrane bili su bijesni na organizatore sajma oružja ‘Partner 23‘ u Beogradu zbog nespretne lokacije njihova kolosalnog štanda: iranski dronovi i projektili bili su skriveni u zasebnom paviljonu, a dijelili su ga s ruskom agencijom za izvoz roba za obrambenu namjenu, piše portal Defense News.

Sajam je pod pokroviteljstvom srbijanske vlade održan između 25. i 28. rujna, a na njemu su sudjelovali veliki europski igrači poput Airbusa, plus niz drugih obrambenih subjekata iz raznih zemalja poput Italije i Azerbajdžana. Na jednom mjestu dogodilo se nesvakidašnje okupljanje proizvođača oružja iz politički suprotstavljenih država.

Središnje mjesto na iranskom štandu zauzimale su protubrodske krstareće rakete, sustavi protuzračne obrane i mali prototipovi bespilotnih letjelica M6, Karrar i Šahin. Modeli uključuju projektil protuzračne obrane AD-75 s maksimalnim dometom 75 kilometara te protubrodski krstareći projektil CM-35 s bojnom glavom od 130 kilograma.

Impozantna postava od 16 oružanih sustava zasjenila je susjedni štand Rosoboroexporta, čije je siromašno predstavljanje sugeriralo da je delegacija iz Rusije došla praznih ruku. Neki od vidljivih predmeta koje je rusko izaslanstvo pokazalo bio je videozapis radara Barrier-2, koji ima elektroničko skeniranje za detekciju dronova i velika slika raketnog sustava Pancir.

To je u suprotnosti s najavama Rosoboroexporta, koji je dva dana prije sajma imao drugu priču.

- S obzirom na veliki interes svjetskog tržišta za bespilotne letjelice, na štandu tvrtke bit će izloženi izviđački dronovi Orion-E i Orlan-30. Također ćemo predstaviti vojni zrakoplov Su-35, lovce MiG-35, borbeno-trenažni avion Jak-130 i još puno toga, objavili su na svojoj web stranici.

image

Hala u kojoj se održavao sajam oružja

Andrej Isakovic/Afp
image

Kineski izlagači

Andrej Isakovic/Afp

Ruski predstavnik je za mlako predstavljanje okrivio logističke probleme u transportu opreme do Beograda.

Podsjetimo, Iran opskrbljuje Rusiju streljivom i bespilotnim letjelicama u okviru podrške u invaziji na Ukrajinu. Tijekom ljeta, Europska unija uvela je novi paket sankcija protiv Teherana koji zabranjuje tvrtkama iz bloka da izvoze dijelove dronova represivnom režimu.

Organizatori sajma rekli su novinaru Defense Newsa da je raspored događanja bio proizvoljan i da su ruski i iranski izlagači smješteni u odvojenu halu samo zato što je taj prostor nedavno pripojen izložbenom događaju koji postaje sve popularniji.

Iranci su ipak bili prilično ozlojeđeni žaleći se da gotovo nitko od posjetitelja zbog lokacije u zasebnoj dvorani nije dolazio vidjeti njihove sustave.

U izljevu bijesa drugog dana sajma, iranski delegati poručili su njihovo ministarstvo možda uopće ne bi uzelo u najam taj prostor da su znali da će se ovo dogoditi. Ulje na vatru dodatno je dolila činjenica da se na zakazani sastanak s jednom srbijanskom tvrtkom, izvršni direktori iz zemlje domaćina uopće nisu pojavili.

image

Sajam oružja u Beogradu

Andrej Isakovic/Afp
image

Pripadnici Vojske Srbije na sajmu oružja

Andrej Isakovic/Afp
image

Tenk M84-AS2

Andrej Isakovic/Afp
image
Andrej Isakovic/Afp

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:37