DOGOVOR

Iran će dopustiti IAEA-i servisiranje kamera u nuklearnim pogonima

"Dogovorili smo se o zamjeni memorijskih kartica kamera agencije (IAEA-e)", kazao je Mohamed Eslami
Mohamed Eslami i Rafael Grossi
 HO/Atomic Energy Organization of Iran/AFP

Iran će dopustiti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) servisiranje kamera u iranskim nuklearnim pogonima, dogovoreno je u nedjelju u razgovoru s čelnikom UN-ove agencije Rafaelom Grossijem, objavio je čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju.

Cilj razgovora s Grossijeom bilo je ublažavanje napetosti između Teherana i Zapada, pri čemu je prijetila eskalacija i potkopavanje pregovora o produženju nuklearnog sporazuma.

"Dogovorili smo se o zamjeni memorijskih kartica kamera agencije (IAEA-e)", kazao je Mohamed Eslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI), prenose iranske novinske agencije.

"Inspektorima IAEA-e dopušteno je servisirani identificiranu opremu i zamijeniti medije za pohranu podataka koje će zajednički čuvati IAEA i AEOI u Islamskoj Republici Iran", navodi se u zajedničkom priopćenju.

Grossi će održati novinsku konferenciju u bečkoj zračnoj luci u nedjelju navečer nakon povratka s puta, objavila je IAEA.

IAEA je obavijestila države članice ovoga tjedna da nije postignut napredak u pregovorima o dva ključna pitanja: objašnjenju tragova uranija koji su pronađeni na nekoliko starih, neoznačenih mjesta i hitnom omogućavanju pristupa određenoj opremi za nadzor kako bi agencija nastavila pratiti dijelove iranskog nuklearnog programa kako je predviđeno nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:50