DOGOVOR

Iran će obogaćeni uran uzimati u Turskoj

Turski premijer Erdogan nakon sporazuma je izjavio kako treba prekinuti rad na sankcijama
 AP

TEHERAN - Iran, Turska i Brazil potpisali su danas sporazum o razmjeni nuklearnog goriva. Iran je najavio da je pristao razmijeniti 1200 kg svog nisko obogaćenog urana za visoko obogaćeno nuklearno gorivo koje bi koristio u svom medicinskom nuklearnom reaktoru.

Britanija za sankcije

Razmjena nuklearnog goriva odvijat će se u Turskoj čiji je premijer Recep Tayyip Erdogan danas izjavio kako sada više nema potrebe da se nastavi rad na sankcijama protiv Irana.

No, Francuska, SAD i Velika Britanija danas su objavile kako tek treba proučiti sve detalje postignutog sporazuma, a službeni je London pak izjavio kako treba nastaviti pregovore o sankcijama. Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je pak pozvao na nove pregovore o iranskom nuklearnom programu “temeljene na iskrenosti”.

I dalje će obogaćivati

Iranski pak dužnosnici najavljuju i da neće prekinuti sa svojim aktivnostima vezanim uz obogaćivanje urana. “Nema nikakve veze između sporazuma i tih aktivnosti”, izjavio je Ali Akbar Salehi, čelni čovjek Iranske organizacije za atomsku energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:44