ZASTRAŠUJUĆA BROJKA

Iran Human Rights: ‘Iranske vlasti ove su godine već pogubile više od 50 ljudi‘

Aktivisti optužuju Iran da koristi smrtnu kaznu kao instrument zastrašivanja za gušenje prosvjeda nakon smrti Mahse Amini

Ilustracija

 Justin Tallis/Afp

Iranske vlasti ove su godine već pogubile 55 osoba, objavila je u petak nevladina organizacija za ljudska prava, dodajući da je sve veće pribjegavanje smrtnoj kazni usmjereno na širenje "terora" u zemlji potresenoj prosvjedima.

Nevladina organizacija Iran Human Rights (IHR), sa sjedištem u Norveškoj, rekla je da je potvrdila najmanje 55 pogubljenja u prvih 26 dana ove godine.

Četiri osobe su pogubljene zbog optužbi povezanih s prosvjedima, dok je većina obješenih (37) pogubljena zbog kaznenih djela povezanih s drogom, objavio je isti izvor.

Ta nevladina organizacija nije rekla zbog čega je pogubljeno još 14 osoba.

Najmanje 107 osoba i dalje je u opasnosti od pogubljenja zbog prosvjeda, budući da su osuđene na smrt ili optužene za zločine za koje je predviđena smrtna kazna, dodaje IHR.

Svako pogubljenje u Iranu je "političko", jer je glavna svrha "širiti strah i teror u društvu", naglašava IHR.

"Da bismo zaustavili državni stroj za ubijanje, ne treba tolerirati nikakvo pogubljenje, bilo političko ili ne", dodao je direktor IHR-a Mahmood Amiry-Moghaddam.

Aktivisti optužuju Iran da koristi smrtnu kaznu kao instrument zastrašivanja za gušenje prosvjeda koji su počeli 16. rujna, nakon smrti u pritvoru Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje uhićene tri dana ranije zbog kršenja pravila odijevanja za žene.

Po dužnosniku UN-a za ljudska prava, Volkeru Turku, "instrumentalizacija kaznenih postupka" u Iranu za kažnjavanje prosvjednika "odgovara ubojstvu koje je odobrila država".

IHR i druge nevladine organizacije za ljudska prava tek trebaju objaviti statistiku o pogubljenjima u Iranu za 2022.

No IHR je početkom prosinca izvijestio da je obješeno više od 500 ljudi, što je rekordan broj u zadnjih pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 11:45