SURADNJA

Iran i Kina potpisali sporazum o trgovinskoj suradnji koji će trajati 25 godina

‘Iran neovisno odlučuje o svojim odnosima s drugim zemljama i nije poput nekih koje mijenjaju svoj stav jednim telefonskim pozivom‘
Mohammad Javad Zarif i Wang Yi
 AFP

Kineski i iranski ministri vanjskih poslova potpisali su u subotu sporazum o trgovinskoj suradnji u trajanju 25 godina na svečanosti koja se izravno emitirala na državnoj televiziji.

"Na naše odnose s Iranom neće utjecati trenutačna situacija, oni će biti trajni i strateški", citirale agencije kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija koji je sporazum potpisao uz kolegu Mohamada Javada Zarifa.

"Iran neovisno odlučuje o svojim odnosima s drugim zemljama i nije poput nekih zemalja koje mijenjaju svoj stav jednim telefonskim pozivom", dodali su.

image
Mohammad Javad Zarif i Wang Yi na sastanku
AFP

Wang se susreo s predsjednikom Hasanom Rouhanijem prije potpisivanja sporazuma koji uključuje ​​kineska ulaganja u ključne sektore poput energetike i infrastrukture.

"Sporazum je primjer uspješne diplomacije", rekao je Rouhanijev savjetnik Hesamedina Ashenu za iranske medije.

"Snaga zemlje je u njezinoj sposobnosti da se pridruži koalicijama, a ne da ostane izolirana", dodao je.

Kina, jedan od najvećih iranskih trgovinskih partnera i dugogodišnji saveznik, dogovorila se 2016. godine da će tijekom desetljeća povećati bilateralnu trgovinu više od deset puta, na 600 milijardi dolara.

image
Hassan Rouhani i Wang Yi
Ho/ AFP

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u četvrtak da će Peking pokušati zaštititi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine i braniti legitimne interese kinesko-iranskih odnosa.

Sjedinjene Američke Države, jedna od potpisnica sporazuma s Teheranom, trebale bi se vratiti tom dokumentu iz kojeg se 2018. jednostrano povukao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2022 11:52