NUKLEARNI PROGRAM

Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju dogovorili pregled dviju lokacija

Američke obavještajne službe i IAEA vjeruju da je Iran imao tajni nuklearni program
Ali Akbar Salehi
 Handout/AFP

Iran je u srijedu objavio da je promatračima Ujedinjenih naroda omogućio pristup dvjema lokacijama za koje se sumnja da su bile poprište nuklearnih aktivnosti.

Napredak u srijedu u sporu oko lokacija u blizini gradova Karadž i Isfahan objavljen je u zajedničkom priopćenju Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tijekom posjeta Teheranu direktora te institucije Rafaela Grossija.

Američke obavještajne službe i IAEA vjeruju da je Iran imao tajni nuklearni program koji je prekinut 2003. zbog straha da će biti otkriven. Islamska republika to odbacuje, kao i da uopće želi razviti atomsko oružje.

„Iran dobrovoljno daje IAEA-u pristup dvjema lokacijama koje je agencija odredila“, rekli su Grossi i šef iranske nuklearne agencije Ali Akbar Salehi.

Dvije strane su dogovorile i datume posjete, no nisu ih otkrile, kao i aktivnosti nadzora koje će biti provedene.

Grossi je u iransku prijestolnicu stigao u ponedjeljak kako bi stvorio veći pritisak za dobivanje pristupa tim mjestima za koje IAEA sumnja da su dom neprijavljenog nuklearnog materijala ili tragova istog.

Iran je kazao kako Grossijev posjet nije povezan s prošlotjednom američkom odlukom na Vijeću sigurnosti UN-a da ponovno uvede sankcije nad Iranom koje su uklonjene nuklearnim sporazumom iz 2015. iz kojeg se SAD povukao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:15