AMERIČKI IZBORI

Iran i Rusija nabavili informacije o američkim glasačima, neki su dobili prijeteće emailove

Iran je "lažne emailove" dizajnirao tako da izgledaju kao da su ih slali članovi skupine "Proud Boys"
 Brett Carlsen/Getty Images/AFP

Dužnosnici američke obavještajne zajednice tvrde da Iran stoji iza kampanje slanja prijetećih emailova Amerikancima naklonjenima Demokratskoj stranci, piše BBC.

Direktor nacionalne obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država John Ratcliffe rekao je da su emailovi izgledali kao da ih je poslala krajnje desno orijentirana grupa pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa te da se njima htio "potaknuti nemir".

Ratcliffe je također rekao da su američki dužnosnici doznali da su Iran i Rusija došli do "nekih podataka koji se tiču registracije glasača".

Ova objava dolazi svega 13 dana prije predsjedničkih izbora u SAD-u.

Nesvakidašnja konferencija za medije na kojoj su spomenuti podaci objavljeni svjedoči o tome da je američka vlada zabrinuta zbog mogućeg petljanja stranih aktera u tijek i ishod predsjedničkih izbora.

Ratcliffe je rekao da je Iran "lažne emailove" dizajnirao tako da izgledaju kao da su ih slali članovi skupine "Proud Boys", a njima se htjelo "zastrašiti glasače", "potaknuti nemir" te "naštetiti" predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

Dodao je da bi se podaci o glasačima mogli koristiti za slanje lažnih informacija glasačima, a sve s ciljem stvaranja konfuzije i potkopavanja "američke demokracije".

Ratcliffe tvrdi da Rusija takve ili slične emailove nije slala, ali je rekao da se domogla podataka o glasačima.

"Ako primite prijeteći ili sumnjivi email, nemojte se plašiti i nemojte ga dalje slati", rekao je Ratcliffe. "Ovo su očajni pokušaji naših očajnih neprijatelja."

Direktor FBI-ja Christopher Wray na istoj je konferenciji rekao da je američki izborni sustav "otporan" i siguran.

"Možete imati povjerenja da će se vaš glas zabilježiti. Rane i nepotvrđene tvrdnje koje su u suprotnosti s time treba uzeti sa zdravom dozom skepse", rekao je Wray.

Američki dužnosnici nisu pojasnili kako su strani akteri došli do informacija o glasačima i što bi s njima mogli napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:09