SPORNI PROGRAM

Iran ima atomsko oružje?

UN u posjedu dokumenata o novim eksperimentima.
 AFP

LONDON - Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) zatražila je od Irana da pojasni dokaze koji pokazuju da su iranski znanstvenici eksperimentirali s novim dizajnom nuklearnih glava, prenio je jučer britanski list Guardian.

Samo postojanje tehnologije poznate pod imenom “implozija u dvije faze” službeno je tajna. No, kako navode do sada neobjavljeni dokumenti koje je skupila IAEA, iranski znanstvenici najvjerojatnije su testirali čak napredniju fazu te tehnologije.

Fantastično dostignuće

Nuklearni stručnjaci takvo su dostignuće nazvali “fantastičnim” i zbog toga pozvali na hitno diplomatsko rješavanje iranske nuklearne krize.

- Značajno je da su prije usavršavanja prvog koraka odmah skočili na korak broj četiri ili pet. To dovoljno govori o razini tehničke ambicije - rekao je James Acton, britanski stručnjak za nuklearno naoružanje.

‘Dokazi su dosljedni’

Naime, jednom kad znanstvenici ovladaju tom sofisticiranom tehnologijom, moći će se proizvoditi manje i jednostavnije bojeve glave od dosadašnjih modela. Tehnologijom se smanjuje promjer bojevih glava i one se lakše stavljaju na rakete.

Dosje pod imenom “Moguće vojne dimenzije iranskog nuklearnog programa” izvučen je iz izvještaja što su ih skupile obavještajne agencije sa Zapada. IAEA je u prošlosti na takve izvještaje gledala sa sumnjom, osobito nakon rata u Iraku.

No, generalni direktor IAEA, Mohamed ElBaradei, izjavio je kako se čini da su “dokazi o naoružavanju Irana došli iz nekoliko različitih izvora tijekom dužeg razdoblja i da su vjerojatno dosljedni te da bi Iran trebao objasniti cijelu situaciju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:24