BRUTALNO UBOJSTVO

Iran imenovao sumnjivce za likvidaciju svog stručnjaka za nuklearno oružje: Ovo je ratno huškanje

Tkogod stajao iza napada na Mohsena Fakhrizadeha, sigurno je da će on podići tenzije između Irana, SAD-a i američkih saveznika u regiji
Mjesto ubojstva Mohsena Fakhrizadeha
 Afp

Iako službeni Izrael nije komentirao tvrdnju iranskog ministra vanjskih poslova Mohameda Džavada Zarifa o postojanju "ozbiljnih naznaka" da je Izrael odigrao ulogu u ubojstvu iranskog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha koje se dogodilo u petak, The Associated Press piše da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu 2018. godine tijekom konferencije za medije ustvrdio da Fakhrizadeh i dalje predvodi napore Irana da razvije nuklearno oružje.

Netanyahu je na spomenutoj konferenciji ustvrdio da je iranski znanstveni projekt "Plan AMAD", koji je bio aktivan od 1989. do 2003. godine i navodno imao za cilj razvijanje nuklearnog oružja, još uvijek aktivan te da ga vodi Fakhrizadeh.

"Ključan dio plana bio je formiranje novih organizacija kako bi se nastavilo s radom. Tako je rekao dr. Mohsen Fakhrizadeh, čelnik "Plana AMAD". Zapamtite to ime, Fakhrizadeh", rekao je Netanyahu te istaknuo navodnu Fakhrizadehovu izjavu koja je glasila ovako: "Opći je cilj objaviti obustavu 'Plana AMD'... Posebne će se aktivnosti nastaviti u okviru razvoja znanstvenih spoznaja."

image
Prijenos konferencije za medije tijekom koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio Iran za ustrajanje na stvaranju nuklearnog oružja
MENAHEM KAHANA/AFP

"Specijalne aktivnosti, znate što to znači. Iran je upravo to i napravio", nastavio je Netanyahu. "Nastavio je taj rad u nizu organizacija tijekom godina. Danas, u 2018. godini, taj se rad obavlja u SPND-u, organizaciji unutar iranskog ministarstva obrane. Neće vas iznenaditi spoznaja da SPND vodi ista osoba koja je vodila 'Plan AMAD' - dr. Mohsen Fakhrizadeh. Također, i ne slučajno, većina ključnog osoblja SPND-a za njega je radila u 'Planu AMAD'."

Istraga Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) utvrdila je da je program obustavljen 2003. godine.

Zapadne države Fakrizadeha dugo smatraju predvodnikom tajnog programa razvoja nuklearnog naoružanja. Izrael i SAD tvrde da Teheran u tajnosti pokušava ponovno pokrenuti taj projekt, a Iran godinama odbacuje da želi nuklearno oružje.

Fakrizadeh je bio među rijetkim znanstvenicima spomenutima u „konačnoj procjeni“ Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz 2015. o tome razvija li bliskoistočna država atomsku bombu. U izvještaju IAEA-e stoji da je ubijeni Iranac nadzirao aktivnosti „moguće vojne dimenzije nuklearnog programa“ unutar "Plana AMAD".

image
Mohsen Fakhrizadeh
AFP PHOTO/HO/KHAMENEI.IR

Tkogod stajao iza napada, sigurno je da će on podići tenzije između Irana, SAD-a i američkih saveznika u regiji u posljednjim tjednima mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je više puta optužio Iran da potajno radi na atomskoj bombi te je povukao SAD iz sporazuma JCPOA između Teherana i svjetskih sila kojim su u vrijeme mandata Baracka Obame Iranu ukinute neke ekonomske sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa. Obamin potpredsjednik u dva mandata, novi američki predsjednik Joe Biden, najavio je da će vratiti SAD u taj sporazum.

Reuters piše kako je anonimni američki dužnosnik ranije ovaj mjesec potvrdio da je Trump od vojnih savjetnika tražio plan za mogući napad na Iran, no da je potom odustao od toga.

Podsjetimo, iransko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako su "naoružani teroristi napali vozilo u kojem je bio Mohsen Fakhrizadeh, čelnik organizacije ministarstva za istraživanje i inovacije". "Nakon sukoba između terorista i njegovih tjelohranitelja Fakhrizadeh je teško ozlijeđen i odveden u bolnicu", dodaje se u priopćenju, a prenosi Reuters.

image
Mjesto napada na automobil u kojem je bio Mohsen Fakhrizadeh
AFP PHOTO/HO/IRIB NEWS

"Liječnici nažalost nisu uspjeli spasiti Fakhrizadeha, pa je prije nekoliko minuta taj menadžer i znanstvenik dosegao visok status mučeništva, nakon godina borbe", priopćile su iranske oružane snage. Iranska novinska agencija Tasnim ranije je objavila da su "teroristi raznijeli drugi automobil" prije nego što su pucali na vozilo u kojem su bili Fakhrizadeh i njegovi tjelohranitelji.

Zarif je rekao je da iza ubojstva vjerojatno stoji Izrael, no nije dao dokaze za tu tvrdnju. "Ovaj kukavičluk, s ozbiljnim naznakama da iza njega stoji Izrael – pokazatelj je očajnog ratnog huškanja počinitelja. Iran poziva međunarodnu zajednicu, a posebno Europsku uniju, da prestane imati sramotne dvostruke standarde te da osudi ovaj čin državnog terorizma", napisao je Zarif na Twitteru.

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija obećao je osvetu nad Fakrizadehovim ubojicama. "Poput gromova ćemo udariti na ubojice ovog potlačenog mučenika i oni će požaliti što su to učinili", napisao je Twitteru Hosein Deghan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:52