ODGOVOR AMERICI

Iran izvijestio: ‘Kad sankcije budu ukinute, odmah ćemo obustaviti sve korektivne mjere‘

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif u četvrtak je tvitao da su iranske ‘korektivne mjere‘ odgovor na kršenja sporazuma
iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif 
 Asatur Yesayants/Sputnik

Iran će "odmah obustaviti" svoje nuklearne aktivnosti kad SAD ukine sankcije, izjavio je u petak iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif ponovivši stajalište Teherana o washingtonskoj ponudi za oživljavanje pregovora.

Administracija Joea Bidena izvijestila je u četvrtak da je spremna oživjeti sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila iz kojeg se bivši predsjednik Donald Trump povukao 2018. i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Kad sankcije budu ukinute, "odmah ćemo obustaviti sve korektivne mjere, jednostavno", objavio je Zarif na Twitteru. Zarif je u četvrtak tvitao da su iranske "korektivne mjere" odgovor na kršenja sporazuma.

Iran je počeo kršiti sporazum 2019. nakon što se Trump iz njega povukao.

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u četvrtak da će se Bidenova administracija vratiti u sporazum ako ga Teheran bude u potpunosti poštovao.

Teheran je postavio Washingtonu rok do 23. veljače da počne ukidati sankcije jer će u protivnom, kako je rekao, poduzeti svoj dosad najveći korak u kršenju sporazuma - zabranit će inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Britanija, Francuska, Njemačka i SAD pozvali su Iran da se suzdrži od tog koraka i ponovili su svoju zabrinutost zbog nedavnih akcija Teherana vezano uz proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 12:38