OBLJETNICA REVOLUCIJE

Iran je u zatvore potrpao 1000 aktivista i novinara

Ahmadinežad je odlučio dati više političke snage pripadnicima milicije, "basidžima"
 AFP

TEHERAN - U nekoliko proteklih tjedana uoči današnje obljetnice islamske revolucije iranske su vlasti uhitile najmanje 1000 oporbenih aktivista u noćnim racijama u njihovim domovima, a najveći broj uhićenih su novinari i borci za prava žena, objavili su američki mediji.

Obezglaviti oporbu

Kako piše The New York Times, val uhićenja očito je uslijedio zbog straha od najavljenih velikih oporbenih prosvjeda na današnjoj proslavi obljetnice, pa se režim Mahmuda Ahmadinedžada odlučio baciti u potpuno “obezglavljivanje” oprobenog pokreta. Među uhićenima su umjetnici, fotografi, studenti i cijeli niz novinara zbog njihovog dugogodišnjeg iskustva organiziranja i vođenja političkih pokreta, što ih čini potencijalno opasnima. Prema nekim izvješćima, iranske policijske postrojbe upadale su ljudima u domove usred noći, a zatim su ih odvodili na nepoznatu lokaciju, bez ikakvih daljnjih informacija obiteljima uhićenih.

Prema podacima Međunarodne kampanje za ljudska prava u Iranu, udruge sa sjedištem u New Yorku, u zadnja dva mjeseca uhićeno je ukupno 1000 ljudi, dobar dio njih po direktivama koje su policiju ovlastile za uhićenja za koja im nisu potrebna značajnija obrazloženja. Naredba je izdana prošloga lipnja nakon velikih oporbenih nemira u Teheranu koji su, nakon dugo vremena, uzdrmali tamošnji režim. Promatrači kažu kako ta uhićenja pokazuju da se režim želi zaštititi od rizika mogućeg buđenja oporbenog pokreta.

Vraćanje duga

Neki islamski prozapadni mediji su izvijestili da je na prošlomjesečnom sastanku političkog vrha Ahmadinedžad prihvatio sugestiju i dopustio pripadnicima režimskih paramilitarnih postrojbi, “basidžima”, da ubuduće sudjeluju u donošenju političkih odluka. Tvrde da iranski režim tako vraća dug paramilitarnim snagama koje su izravno sudjelovale u gušenju oprbenih prosvjeda, te da Iran sve više postaje “policijska država”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:55