PANIKA U TEHERANU

Iran: Kino, pomozi nam, zaustavi sankcije

Teheran je, uznemiren promjenom stajališta, u Peking poslao čelnog pregovarača
Iran's top nuclear negotiator Saeed Jalili, left, shakes hands with Chinese Foreign Minister Yang Jiechi before a meeting at Foreign Ministry in Beijing, China, Thursday, April 1, 2010. Jalili arrived Thursday for talks with Chinese officials, just after Beijing appeared to drop its opposition to possible new U.N. sanctions against Tehran over its uranium enrichment program. (AP Photo/Cathleen Chang)
 AP

PEKING - Velika Britanija, SAD, Francuska, Rusija, Njemačka i Kina u srijedu su se dogovorile da će idućih dana početi raditi na nacrtu rezolucije kojom bi se Iranu nametnule nove sankcije . Saveznici će intenzivno raditi kako bi postigli najjači mogući dogovor oko sankcija koje bi stvorile pravi pritisak na Iran - rekla je Susan Rice, ambasadorica SAD-a u UN-u.

Američki prijedlog

Veleposlanici tih zemalja trebali bi se susresti u idućih nekoliko dana kako bi pokrenuli proces rada na nacrtu koji bi se trebao bazirati na američkom prijedlogu dogovorenom s europskim saveznicima. Taj je tekst proslijeđen Rusiji i Kini.

Te dvije države isprva su bile protiv sankcija. No, s vremenom su se predomislile. Rusija je navodno postala nestrpljiva nakon što je Iran odbio uskladištiti zalihe obogaćenog urana u Rusiji i Francuskoj. Naime, i Rusija i Kina su nagovarale Iran da prihvati taj prijedlog, no ovaj im nije dao jasan odgovor.

Velika nervoza

Teheran se zbog najave promjene stava Kine unervozio i poslao u Peking pregovarača za nuklearni program Saeeda Jalilija, koji je naglasio važnost odnosa s Kinom. Službeni Peking je pak rekao da je zabrinut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:13