NAPETA SITUACIJA

Iran lansirao stotine dronova i projektila prema Izraelu: ‘Amerikanci, ne miješajte se‘

SAD očekuje da će većina dronova i projektila biti presretnuta, ali postoji strah da će izraelski odgovor biti puno jači

Djelovanje izraelske protuzračne obrane

 Screenshot X/

NOVO 02:30 Izraelska vojska potvrdila je da još uvijek presreće dolazne prijetnje. Izraelske obrambene snage priopćile su da "angažman nije završio". Ukupno je do sada lansirano više od 200 dronova i projektila, dodaje se, prenosi Sky News.


02:00 ‘Naša predanost sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih posrednika je čvrsta‘, poručio je američki predsjednik Joe Biden nakon sastanka sa svojim timom za nacionalnu sigurnost.


01:14 Iranski napad dronovima odgovor je na izraelsku agresiju na iranski konzulat u Damasku i time se ta stvar može smatrati zaključenom, objavilo je rano u nedjelju iransko veleposlanstvo pri UN-u.

"U slučaju da izraelski režim napravi još jednu pogrešku, odgovor Irana bit će znantno oštriji", navodi se u objavi na društvenoj mreži X.

"To je sukob između Irana i Izraela i Sjedinjene Države moraju ostati po strani", zaključuje se.

Iran je obećao odmazdu za izraelski napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja u kojem je ubijeno sedam časnika revolucionarne garde, uključujući dva viša zapovjednika. Izrael nije ni potvrdio ni negirao odgovornost za napad.

Iran je u subotu navečer lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je izarelska televizija Channel 12.

U tome su sudjelovali britanski i američki zrakoplovi, dodala je ista televizija.

Glavnina iranskih dronova tek se očekuje nad Izraelom.


01:01 Francuska i Britanija osudile su u subotu navečer iranski napad dronovima i projketilima na Izrael, a Egipat pozvao na maksimalnu sudzdržanost.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je u subotu da osuđuje "nepromišljen" napad Irana na Izrael. "Ovi udari riskiraju rasplamsavanje napetosti i destabilizaciju regije. Iran je još jednom pokazao da namjerava posijati kaos u vlastitom dvorištu", rekao je Sunak u priopćenju.

"Ujedinjeno Kraljevstvo će se nastaviti zalagati za sigurnost Izraela i svih naših regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak", poručio je.

Francuska osuđuje iranski napad na Izrael, objavio je ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné, nazvavši to "akcijom bez presedana" kojom je Iran napravio novi korak u destabilizaciji regije. I on je poručio da je njegova zemlja privržena izraelu.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju rano u nedjelju, pozvalo je na "najveću suzdržanost" kako bi se regija i njezini stanovnici poštedjeli daljnjih eskalacija.


00:45 Izraelski obrambeni dužnosnik rekao je Vojnom radiju, nacionalnom radiju kojom upravljaju Izraelske obrambene snage, da je više od 100 iranskih dronova već presretnuto izvan izraelskog zračnog prostora. Dronove su oborile Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.


00:29 Izraelska vojska pozvala je stanovnike određenih područja da ostanu u blizini skloništa od bombi do daljnjega, što sugerira da predviđaju gdje bi projektili i dronovi, koji eventualno probiju protuzračnu obranu, mogli pasti. Konkretno, IDF je pozvao stanovnike sjevernog dijela Golanske visoravni, Nevatima u južnom Izraelu, Dimone i Eilata da nakon što začuju sirene, uđu u zaštićeni prostor. "Ako nema zaštićenog prostora, potrebno je pronaći što zaštićeniji prostor. U svakom slučaju potrebno je čekati deset minuta, nikako manje", savjetuje IDF.


00:26 Izraelske obrambene snage priopćile su kako su se oglasile sirene na sjeveru Izraela.


23:58 Postoji više od 1000 kilometara udaljenosti između Irana i Izraela, a u iranskom vojnom arsenalu nalazi se najmanje devet tipova projektila koji mogu prijeći tu udaljenost, naovdi iranska novinska kuća ISNA. To uključuje "Sejil", koji može letjeti brzinom većom od 17000 km/h i s dometom od 2500 km, "Khaibar" s dometom od 2000 km i "Haj Qasem", koji ima domet od 1400 km i nazvan je po nekadašnjem zapovjedniku snaga Kuds Kasemu Suleimaniju, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u Bagdadu prije četiri godine.

Projektil "Emad" ima domet od oko 1700 km i prva je iranska precizno vođena balistička raketa zemlja-zemlja dugog dometa, koja koristi manevrirajuće vozilo za ponovni ulazak u atmosferu (MaRV), koje je teže presresti i uništiti od standardne balističke bojeve glave. "Fattah-2" nova je inačica hipersonične rakete razvijene u Iranu, koja se sastoji od kombinacije hipersoničnih kliznih vozila (HGV) i hipersoničnih krstarećih raketa (HCM). Ima domet od 1500 do 1800 kilometara. Ostale iranske rakete srednjeg dometa koje mogu doseći Izrael su "Shahab-3", "Ghadr", "Paveh" i "Kheibar Shekan".

U lipnju je Iran predstavio svoj prvi hipersonični balistički projektil domaće proizvodnje. Hipersonične rakete mogu letjeti najmanje pet puta brže od zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškima za presretanje.

Iran, veliki proizvođač bespilotnih letjelica, u kolovozu se pohvalio i naprednom bespilotnom letjelicom domaće proizvodnje pod nazivom Mohajer-10 s operativnim dometom od 2000 km, sposobnošću letenja do 24 sata i nosivošću do 300 kg. Iran također ima krstareće rakete kao što je Kh-55, sposobne nositi nuklearno oružje s dometom do 3000 km i naprednu protubrodsku raketu Khalid Farzh s dometom od oko 300 km, sposobnu nositi bojevu glavu od 1000 kg.

Balističkim projektilima ispaljenim iz Irana trebalo bi 12 minuta da dođu do Izraela, krstarećim projektilima dva sata, a bespilotne letjelice lansirane iz Irana putovale bi oko devet sati da dosegnu cilj.


23:45 Benjamin Netanyahu okupio je svoj ratni kabinet.


23:40 Sirene su se oglasile u kibucu na sjeveru Izraela, priopćile su Izraelske obrambene snage.

Sirena se oglašena usred predstojećeg napada bespilotnim letjelicama i projektilima koji je pokrenuo Iran i nakon što su rakete ispaljene iz Libanona.

Ranije je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari rekao građanima da moraju ući u sklonište i ostati tamo najmanje 10 minuta ako se u njihovom području oglasi sirena.

"Obavijestit ćemo vas ako budete trebali ostati u skloništu dulje vrijeme", dodao je.


23:33 SAD će pokušati pomoći Izraelu da presretne sve što je moguće - ne samo one dronove i projektile koji prolaze iznad američkih brodova - unatoč tomu što je Iran obavijestio SAD da se ne treba miješati, potvrdio je viši američki dužnosnik za ABC News.

SAD očekuje da će većina dronova i projektila biti presretnuta - više od 85%, ali postoji strah da će izraelski odgovor biti puno jači, osobito ako bude mrtvih.

Vjeruje se da su meta tri vojne baze, osobito ona u kojoj Izrael drži zrakoplove F-35.


23:30 Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari izdao je priopćenje u kojemu je poručio da se pozorno prate iranske bespilotne letjelice koje su ispaljene prema Izraelu s teritorija Irana.

“Ovo je teška i opasna eskalacija situacije. Naše obrambene sposobnosti su na najvišoj razini pripravnosti uoči ovog velikog napada iz Irana”.


23:27 Jedan američki dužnosnik izjavio je za ABC News kako se smatra da će između 400 i 500 dronova i projektila biti lansirano na Izrael iz Irana, Sirije, južnog Libanona i s položaja Hutista, ali većina će stizati iz Irana.


23:22 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitni sastanak izraelskog ratnog kabineta.

Premijer je okupio dužnosnike u vojnom stožeru u Tel Avivu, dodaje se.

image

Djelovanje izraelske protuzračne obrane

X/

23:20 Reuters izvještava, pozivajući se na vojne izvore, da je Sirija svoje obrambene sustave zemlja-zrak ruske proizvodnje Pancir stavila u stanje visoke pripravnosti oko glavnog grada, Damaska i glavnih baza u slučaju izraelskih napada.


23:18 Izrael je navodno već počeo presretati iranske bespilotne letjelice iznad Jordana i Sirije. Kanal 12 javlja da Izrael počeo presretati iranske bespilotne letjelice iznad Sirije i Jordana zahvaljujući tzv. "zračnom kišobranu", sustavu zračne podrške kojeg su SAD postavile u suradnji s regionalnim saveznicima.

U međuvremenu, iranski ministar obrane izdao je izjavu u kojoj upozorava susjedne zemlje da će svaka od njih koja otvori svoj zračni prostor Izraelu kako bi presrela dronove postati meta.


23:09 Bidenova administracija ocjenuje da je Iran lansirao više od 100 bespilotnih letjelica, desetke krstarećih projektila i desetke balističkih projektila, poručili su neimenovani dužnosnici.

Jedan od dužnosnika rekao je kako se očekuje da će ciljevi biti ustanove izraelske vlade, a ne civilni ili vjerski objekti.


23:06 Izrael će zatvoriti svoj zračni prostor od ponoći i 30 minuta po lokalnom vremenu. Bit će zatvoren za međunarodne i domaće letove, priopćilo je ministarstvo prometa Izraela.

Jordan je proglasio izvanredno stanje nakon što je Iran lansirao desetke dronova i projektila na Izrael. Ranije su objavili da su zatvorili svoj zračni prostor te da su spremni presresti svaki dron ili zrakoplov koji uđe u zračni prostor Jordana.


23:00 Izraelska vojska priopćila je da bi moglo proći nekoliko sati dok dronovi stignu na njihov teritorij. Mediji u Izraelu javljaju da bi dronovi mogli početi pristizati oko 2 sata po lokalnom vremenu, ali projektili bi mogli stići i ranije. U Izraelu je sada ponoć.

Javljaju da su iz Irana osim dronova lansirane i krstareće rakete.


22:52 Jordanska protuzračna obrana spremna je oboriti svaku iransku letjelicu koji bi narušila njihov zračni prostor.

Pozivajući se na dva regionalna sigurnosna izvora, Reuters izvještava da je jordanska protuzračna obrana spremna presresti i oboriti sve iranske bespilotne letjelice ili zrakoplove. Izvori su rekli da je vojska također u stanju visoke pripravnosti, a radarski sustavi nadziru aktivnost dronova.


22:42 Izrael je najavio da će zatvoriti svoj zračni prostor za manje od dva sata, a iračko je ministarstvo prometa objavilo da je zračni prostor te zemlje već sada zatvoren, javlja Al Jazeera.


22:41 Iranska televizija javlja da je iranska elitna Revolucionarna garda pokrenula opsežne napade dronovima na ciljeve u Izraelu.

"Kao odgovor na zločin cionističkog režima prilikom napada na konzularni odjel iranskog veleposlanstva u Damasku, zračne snage Revolucionarne garde pogodile su određene ciljeve na teritorijima cionističkog režima desecima bespilotnih letjelica i projektila", navode u priopćenju.


22:40 Washington je poručio da je Iran započeo zračni napad na Izrael koji će se vjerojatno odvijati nekoliko sati.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je u priopćenju da predsjednika Joea Bidena redovito ažurira njegov tim za nacionalnu sigurnost i da je u stalnoj komunikaciji s izraelskim dužnosnicima, američkim partnerima i saveznicima.


22:37 Jordanska Uprava za civilno zrakoplovstvo poručila je da će od 23 po lokalnom vremenu zatvoriti svoj zračni prostor kako bi osigurali sigurnost civilnog prometa.

Jordan, Irak, Kuvajt, Sirija i Libanon prijavili su prekide u civilnom zračnom prometu zbog poremećaja u GPS sustavima.

Izrael će zatvoriti zračni prostor za dolaske i odlaske u ponoć i 30 minuta.


22:34 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael spreman za ‘izravni napad iz Irana‘.

- Naši obrambeni sustavi su raspoređeni; spremni smo za svaki scenarij, kako u obrani tako i u napadu, rekao je u televizijskoj izjavi, dodajući da Izrael ima potporu Sjedinjenih Država i "mnogih" zemalja.


22:25 Al Jazeera prenosi da stižu izvješća kako su iz Irana lansirane bespilotne letjelice lansirane te da lete prema Izraelu.

U informativnim emisijama izraelske televizije Channel 12 izvijestili su da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima.

Stručnjak s kojim su razgovarali, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi bili opremljeni s po 20 kg eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna da ih sruši.

Barak Ravid, politički izvjestitelj za Axios, objavio je na X-u da je Iran pokrenuo napad na Izrael koristeći desetke dronova, citirajući četiri američka i izraelska dužnosnika.

Četiri američka i izraelska dužnosnika potvrdila su informaciju o napadu dronovima za Axios.

Izraelske snage kažu da će se sirene oglasiti u svim područjima koja budu ugrožena bespilotnim letjelicama.


Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je Izrael spreman na mogući iranski napad, nakon što je Teheran zaprijetio osvetom za navodni izraelski napad na kompleks njegova veleposlanstva u Damasku.

"Posljednjih dana ojačali smo naše obrambene i ofenzivne redove i odlučni smo poduzeti sve potrebne mjere za obranu građana Države Izrael", rekao je Galant, dodavši da pažljivo prate planirani napad Irana.

Dodao je da su unaprijedili svoje sposobnosti na kopnu, moru i u zraku te u obavještajnoj upravi zajedno s partnerima, predvođenim Sjedinjenim Državama.

Prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa.

Izraelske oružane snage su u punoj pripravnosti i izdale su upute za javnost zbog straha od iranskog napada.

Objavljujući upute na brifingu koji je prenosila televizija, vojni glasnogovornik Daniel Hagari rekao je da su deseci borbenih zrakoplova u zraku u stanju pripravnosti.

Školska nastava i druge obrazovne aktivnosti otkazuju se, kao i kampovi i organizirani izleti od nedjelje nadalje, rekao je novinarima Hagari. Nedjelja označava početak dvotjednih školskih praznika u prigodi židovskog blagdana Pashe.

Vojne napetosti na Bliskom istoku rastu nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom travnja. Iransko državno vodstvo zaprijetilo je osvetom.

Zbog toga je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz odgodio posjet Austriji i Mađarskoj planiran za nedjelju.

Njegov ured objavio je u subotu navečer da je putovanje, tijekom kojeg se Katz planirao susresti sa svojim kolegama u obje zemlje i, među ostalima, austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom i mađarskim predsjednikom Tamásom Sulyokom, odgođeno "do daljnjega".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:31