NOVE NAPETOSTI

Iran lansirao svoj treći SATELIT u Zemljinu orbitu. 'Nadir' je za Teheran simbol nade, a za Zapad PRIJETNJA

 AFP

Iran je u orbitu Zemlje lansirao promatrački satelit, treći od 2009. godine, javlja službena novinska agencija IRNA, a prenosi AFP.

- Satelit Navid je uspješno lansiran. Biti će postavljen u orbitu na visinu između 250 i 370 kilometara - kazao je Hamid Fazeli, čelnik Iranske svemirske organizacije.

Satelit težak 50 kilograma u orbiti bi trebao ostati 18 mjeseci i slati fotografije Irana. Za jednu revoluciju oko Zemlje mu treba 90 minuta. Lansiranje ovog satelita iščekivalo se već dvije godine.

- Ovo je početak nevjerojatnog rada koji nosi nadu za prijateljstvo za cijelo čovječanstvo - izjavio je Mahmud Ahmadinedžad, iranski predsjednik.

Navid je treći satelit kojeg je Iran napravio u svojim pogonima, a kojeg je u svemir lansirao koristeći svoje rakete Safir. Druga dva satelita, lansirana 2009. i 2011. godine, u orbiti su ostala dva do tri mjeseca.

Svemirski program Irana nije mio zapadnim silama, koje se boje da bi mogao biti iskorišten za razvitak balističkih projektila sposobnih nositi nuklearno naoružanje . Sve su jače špekulacije kako Izrael razmatra zračne napade na iranske nuklearne pogone, a takav sukob bi mogao dovesti i do uplitanja Sjedinjenih Američkih Država, a time i ostalih svjetskih sila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:38