ZAKLETI NEPRIJATELJI

Iran nakon ‘kamikaza‘ Rusiji šalje i balističke projektile, u Izraelu uzbuna: ‘Došlo je vrijeme...‘

Ranije je objavljeno i da su elitni iranski instruktori potajno ušli na okupirane dijelove Ukrajine kako bi pomogli Rusiji

Iranski Fateh 110

 Vahid Reza Alaei/Afp

O tome se već danima nagađa u analizama na vojnim portalima, a sada su i visoki obavještajni dužnosnici potvrdili za Washington Post da Iran, uz dosadašnje bespilotne letjelice, uključujući dronove kamikaze Shahed-136 i veće Mohajer-6, namjerava obnoviti ispražnjene ruske zalihe balističkih i krstarećih projektila. Između ostalog, Vladimiru Putinu namjeravaju poslati projektile Fateh-110 i Zolfaghar.

Riječ je o balističkim projektilima koji se ispaljuju iz vozila i koji mogu biti zamjena za visokoprecizne krstareće rakete koje Rusima nedostaju, budući da njihova obrambena industrija nije sposobna proizvesti napredno streljivo brzinom kojom ga troše.

"U očitom znaku proširene uloge Irana kao vojnog opskrbljivača Moskve, Teheran je poslao dužnosnike u Rusiju 18. rujna kako bi finalizirali uvjete za dodatne isporuke oružja, uključujući dvije vrste iranskih projektila zemlja-zemlja, navode dužnosnici iz SAD-a koji pomno prati iransku aktivnost naoružanja, piše Washington Post, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Obavještajni podaci prema kojima će Iran ubrzati svoje isporuke oružja Rusiji izazvali su i žestoke reakcije najvećeg iranskog rivala - Izraela.

Iako je Izrael više puta slao pošiljke humanitarne pomoći Ukrajini, kategorički su odbijali zahtjeve Kijeva za slanjem oružja. Unatoč brojnim molbama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskoga, Izrael nije želio poslati svoj sustav „Čeličnu kupolu“ niti drugo oružje za protuzračnu obranu koje su Ukrajinci tražili za zaštitu svojih gradova i civila od ruskih reketnih napada.

Kao odgovor na obavještajne informacije da Iran dostavlja oružje Moskvi, izraelski ministar dijaspore Nachman Shai pozvao je danas svoju Vladu da pruži vojnu pomoć Kijevu.

“Više nema sumnje gdje bi Izrael trebao stajati u ovom krvavom sukobu. Došlo je vrijeme da Ukrajina dobije i vojnu pomoć, kao što joj to pružaju SAD i zemlje NATO-a”, napisao je na Twitteru Shai.

Službeno Iran demantira da namjerava slati balističke projektile, no demantirali su i da su slali dronove, a postoji na stotine fotografija i videosnimaka o njihovim srušenim letjelicama po cijeloj Ukrajini.

Vojni stručnjaci već prije su upozorili da je Iran gladan novca, a moskovski arsenal projektila dugog dometa više nego kritičan. Također ovaj je vikend objavljeno i kako su elitni iranski instruktori potajno ušli na okupirane dijelove Ukrajine kako bi pomogli Rusiji i obučili Putinove vojnike da upravljaju iranskim dronovima. Britanski mediji dobili su potvrde kako je 50 stručnjaka Korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeno da obučavaju ruske vojnike upravljati kamikaza dronovima.

Poslani su na južni i istočni front sa stotinama bespilotnih letjelica Shahed-136. Sumnja se da upravo iranski instruktori izravno kontroliraju lansiranje dronova na civilne ciljeve u Ukrajini uključujući gradove u regijama Odese i Mikolajiva koji su posljednjih dana žestoko bombardirani nakon što je Moskva pokrenula pojačane zračne napade diljem Ukrajine. Timovi su stacionirani u Džankoju na Krimu i oko Hersona gdje je jedan tim IRGC-a već uništen.

Tijekom prošlotjednog sastanka sa svjetskim čelnicima G7 u Njemačkoj, gdje se virtualno uključio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, on je rekao kako, među ostalim, potreba za hitnim slanjem moćnih protuzračnih sustava u Ukrajinu raste i zbog toga što je Rusija naručila od Irana 2400 njihovih dronova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:16