UKIDAJU OGRANIČENJA

Iran nastavlja kršiti nuklearni sporazum, prijeti obogaćivanjem uranija iznad 20 posto

 Ilustracija / Getty Images

Iran je u subotu poručio da može povećati obogaćivanje uranija iznad razine od 20 posto i lansirao je poboljšane centrifuge čime nastavlja kršiti ograničenja nuklearnih aktivnosti dogovorenih sporazumom iz 2015. sa svjetskim silama.

"Počeli smo ukidati ograničenja na naša istraživanja i razvoj koja su nametnuta sporazumom. To će značiti razvoj bržih i poboljšanih centrifuga", rekao je glasnogovornik iranske nuklearne agencije Behrouz Kamalavndi.

Sporazumom iz 2015. ograničio se razvoj iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija, ali je postao upitan nakon što se SAD prošle godine povukao iz sporazuma i djelovao na suzbijanju iranskog izvoza nafte.

Iran od svibnja premašuje ograničenja kao odmazdu zbog američkog pritiska da se ispregovaraju ograničenja na iranske balističke programe i podrška savezničkim snagama na Bliskom istoku.

Sporazumom se ograničava obogaćivanje uranija na 3,67 posto, što je pogodno za civilnu proizvodnju energije i daleko je ispod praga od 90 posto za proizvodnju nuklearnog oružja.

UN-ovi nuklearni inspektori izvijestili su u srpnju da je Iran obogatio uranij na 4,5 posto. Kamalvandi je rekao da Teheran sada može premašiti razinu od 20 posto što je znatan skok prema kritičnih 90 posto, ali kaže da "trenutno za to nema potrebe".

"Europske strane trebaju znati da nije ostalo još puno vremena. Ako se trebaju poduzeti neke akcije da se spasi sporazum, potrebno je to brzo učiniti", dodao je Kamalvandi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:01