DIPLOMATSKI NAPORI

Iran: Nuklearni pregovori sa svjetskim silama nastavljaju se za nekoliko tjedana

Pregovori u Beču su obustavljeni nakon što je na izborima u Iranu za predsjednika izabran tvrdolinijaš Ebrahim Raisi
Čelnik iranske atomske organizacije Mohammad Eslami
 Joe Klamar/AFP

Iran je u utorak priopćio da se razgovori sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljaju za nekoliko tjedana, prenosi IRNA.

"Svaki sastanak zahtijeva prethodnu koordinaciju i pripremu agende. Kao što je ranije rečeno, razgovori u Beču se uskoro nastavlju, za nekoliko tjedana", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Do sada su svjetske sile u Beču održale šest rundi indirektnih pregovora između Irana i SAD-a kako bi se obje strane vratile u okvire nuklearnog pakta iz kojeg je američki predsjednik Donald Trump izašao 2018.

Pregovori u Beču su obustavljeni nakon što je na izborima u Iranu za predsjednika izabran tvrdolinijaš Ebrahim Raisi. Vlast je preuzeo u kolovozu.

Ministri iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije neće se ovaj tjedan u UN-u zajedno sastati s Iranom kako bi razgovarali o povratku pregovorima, kazao je šef europske diplomacije Josep Borrell.

No, Khatibzadeh je rekao da bi se iranski šef diplomacije Hossein Amirabdollahian trebao pojedinačno sastati s ministrima iz spomenutih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:33