PAD AVIONA

Iran objavio izvješće: ‘Ukrajinski zrakoplov srušen je zbog pogreške protuzračne obrane‘

Zrakoplov je 8. siječnja 2020. srušen projektilima zemlja-zrak, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade
dio olupine srušenog zrakoplova
 STR/National Security and Defense Council of Ukraine/AFP

Iranska uprava za civilno zrakoplovstvo u srijedu je objavila da je uzrok pada ukrajinskog putničkog zrakoplova u siječnju 2020. pogreška protuzračne obrane jer je zrakoplov pogrešno identificiran kao neprijateljska meta.

"Zrakoplov je identificiran kao neprijateljska meta zbog pogreške zapovjedništva protuzračne obrane u blizini Teherana te su na zrakoplov ispaljena dva projektila", piše u završnom službenom izvješću.

U njemu se dodaje da postupanje ukrajinskog zrakoplova nije imalo nikakvu ulogu u počinjenoj pogrešci protuzračne postrojbe.

Iranska revolucionarna garda srušila je 8. siječnja 2020. ukrajinski putnički zrakoplov ubrzo nakon polijetanja s aerodroma u Teheranu pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade. Zrakoplov je srušen projektilima zemlja-zrak.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u srijedu je kritizirao to izvješće kao "ciničan pokušaj" iranskih vlasti da sakriju prave razloge rušenja zrakoplova.

"Ono što smo danas vidjeli u izvješću nije ništa drugo nego ciničan pokušaj skrivanja pravih razloga za rušenje našeg zrakoplova. Nećemo dozvoliti Iranu da sakrije istinu i nećemo mu dopustiti da izbjegne odgovornost za taj zločin", napisao je Kuleba na Facebooku.

Nakon što je prvotno odbijao optužbe da su njegove snage srušile zrakoplov u kontekstu napetosti nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku, Iran je ubrzo priznao da je bez namjere, ljudskom pogreškom, srušio ukrajinski zrakoplov.

Iran je prošle godine napao američke baze u Iraku što je opisao kao odgovor na likvidaciju njihovog najmoćnijeg zapovjednika Kasema Sulejmanija koji je ranije ubijen u američkom zračnom napadu na zračnu luku u Bagdadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:14