PREGOVORI

Iran odbio da Zapad postavlja bilo kakve rokove o nuklearnom sporazumu: ‘Budite realni‘

Zapadni diplomati nadali su se da će do sada biti postignut proboj, ali teška pitanja i dalje nisu riješena

Postrojenje za obogaćivanje urana u Iranu

 AFP

Francuska je u srijedu rekla da će se za nekoliko dana znati hoće li iranski nuklearni sporazum iz 2015. biti spašen i da je na Teheranu da donese političku odluku, dok je glavni iranski pregovarač pozvao Zapad da bude "realan".

Neizravni pregovori između Irana i SAD-a o obnovi sporazuma nastavljeni su prošli tjedan nakon desetodnevne stanke, a dužnosnici drugih strana u sporazumu, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije, posreduju između njih u nastojanju da približe stajališta.

Zapadni diplomati nadali su se da će do sada biti postignut proboj, ali teška pitanja i dalje nisu riješena. Iran je odbio da Zapad postavlja bilo kakve rokove.

"Sada smo stigli do prijelomne točke. Nisu u pitanju tjedni, u pitanju su dani", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u parlamentu, dodajući da se Zapad, Rusija i Kina slažu oko okvira dogovora.

"Potrebne su političke odluke Iranaca. Ili će izazvati ozbiljnu krizu u danima koji dolaze ili će pristati na dogovor koji poštuje interese svih strana".

Glavni iranski pregovarač Ali Bagheri Kani odgovorio je u tvitu, pozvavši Zapad da bude "realan, da izbjegava nepopustljivost i da ima na umu lekcije iz protekle četiri godine". "Vrijeme je za njihove ozbiljne odluke".

"Nakon tjedana intenzivnih pregovora, bliži smo nego ikad dogovoru; no ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", poručio je.

Nekoliko drugih izvora koji prate pregovore reklo je da će idućih nekoliko dana biti ključno da bi se moglo reći postoji li način da se sporazum spasi.

Sporazum se počeo raspadati 2018. kada se iz njega povukao ondašnji američki predsjednik Donald Trump i vratio sankcije Iranu, potaknuvši ga da počne kršiti restrikcije koje se odnose na obogaćivanje uranija godinu dana poslije.

Zapadni diplomati rekli su da su pregovori u posljednjoj fazi i da vjeruju da je dogovor nadomak ruke.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u ponedjeljak da mu se "žuri" sklopiti novi dogovor pod uvjetom da mu nacionalni interesi budu zaštićeni te da su za obnovu sporazuma potrebne "političke odluke Zapada".

Ali Shamkhani, konzervativni tajnik Vrhovnog iranskog vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da je nuklearni sporazum postao za Iran bezvrijedan u ekonomskom smislu i za to okrivio SAD i europske sile.

"SAD i Europa nisu ispunili svoje obveze (po sporazumu). Sporazum je postao prazna ljuštura za Iran u ekonomskoj sferi i u smislu ukidanja sankcija. Neće biti pregovora izvan okvira nuklearnog sporazuma s Amerikom koja ne surađuje i pasivnom Europom", poručio je u tvitu.

Kineski izaslanik u pregovorima rekao je u srijedu da je Iran konstruktivan i da je stavio sve karte na stol. "Ne samo da su zauzeli taj iskreni pristup, nego su i donijeli političku odluku koja se temelji na recipročnosti", rekao je Wang Qun.

Sporna pitanja su iranski zahtjev da SAD zajamči da više neće biti sankcija i drugih kaznenih mjera te kako i kada vratiti provjerljive restrikcije za iranske nuklearne aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:09