POSJET BIDENA S. ARABIJI

Iran optužio SAD za korištenje ‘iranofobije‘ u svrhu stvaranja regionalnih napetosti

Američki predsjednik Joe Biden predstavio je na samitu u Saudijskoj Arabiji svoju viziju američkog angažmana na tom području

Joe Biden

 MANDEL NGAN/AFP

Iransko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u nedjelju Sjedinjene Države za korištenje "iranofobije" u svrhu stvaranja regionalnih napetosti tijekom posjeta predsjednika Joea Bidena Bliskom istoku, izvijestili su iranski državni mediji.

"Sjedinjene Države ponovno su nastojale stvoriti napetosti i krizu u regiji koristeći se neuspješnom politikom iranofobije", rekao je glasnogovornik ministarstva Nasser Kanaani reagirajući na Bidenov posjet, kako su ga citirali državni mediji.

Biden, koji je započeo svoj predsjednički put po Bliskom istoku posjetom Izraelu, predstavio je svoju viziju i strategiju američkog angažmana na tom području. Također je želio iskoristiti okupljanje na samitu u Džedi da uključi Izrael kao dio nove osovine vođene zajedničkim brigama zbog Irana.

U subotnjem govoru u Džedi, na samitu šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Oman, Kuvajt i Bahrein) uz sudjelovanje Egipta, Jordana i Iraka, Biden je obećao da se njegova zemlja neće okrenuti od Bliskog istoka i ostaviti "prazninu koju bi mogle popuniti Kina, Rusija ili Iran".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2023 04:14