U POGONU NATANZ

Iran počeo obogaćivati uranij na 60 posto čistoće: ‘Na sat proizvodimo oko devet grama...‘

Iran i svjetske sile nastoje pregovorima u Beču spasiti međunarodni nuklearni sporazum s Iranom iz 2015.
Ali Akbar Salehi
 -/Iranian Presidency/AFP

Iran je u nuklearnom pogonu Natanz počeo obogaćivanje uranija na 60 posto čistoće, izjavio je u petak direktor Iranske organizacije za atomsku energiju (AEOI), ponovo okrivljujući Izrael da je u nedjelju sabotažom izazvao eksploziju u tom postrojenju.

"Na sat proizvodimo oko devet grama 60-postotnog obogaćenog uranija", rekao je šef AEOI-a Ali Akbar Salehi, dodajući da će možda morati spustiti proizvodnju na pet grama po satu.

Ranije je glasnogovornik parlamenta Mohamad Kalibaf kazao da su iranski znanstveni počeli početi obogaćivati uranij na 60 posto točno u 12,40 po mjesnom vremenu.

"Volja iranskog naroda čini čuda koja će spriječiti svaku zavjeru", rekao je Kalibaf.

Odluka o obogaćivanju uranija na 60 posto odgovor je Irana na izraelsku sabotažu nuklearnog postrojenja u Natanzu, rekao je u srijedu predsjednik te zemlje Hasan Rohani.

Iran i svjetske sile nastoje pregovorima u Beču spasiti međunarodni nuklearni sporazum s Iranom iz 2015., iz kojeg je SAD izašao prije tri godine.

Iran je obogaćivao uranij do 20 posto, iako nuklearni sporazum iz 2015. (JCPOA) što ga je potpisao sa šest svjetskih sila, dopušta Iranu obogaćenje uranija na 3,67 posto.

Tim se sporazumom nastojalo spriječiti Iran da razvije atomsko oružje, a za njegovo pridržavanje je Teheranu bilo ponuđeno ukidanje gospodarskih sankcija.

Abas Arakči, glavni iranski pregovarač na razgovorima u Beču, je početkom tjedna najavio da će Iran u Natanzu aktivirati dodatnih 1000 naprednih centrifuga, nakon čega su Velika Britanija, Francuska i Njemačka ocijenile da odluka o obogaćivanju nije utemeljena na vjerodostojnim razlozima te da predstavlja značajan korak u proizvodnji nuklearnog oružja.

Europska trojka je iranske izjave ocijenila "opasnim" te "protivne raspravama koje smo vodili u konstruktivnom duhu i dobroj vjeri".

Prema sporazumu, Iran može pročišćavati uranij samo u Postrojenju za obogaćivanje goriva (FEP) u Natanzu, koristeći pritom centrifuge prve generacije IR-1. Prošle godine, međutim, Iran je počeo dodavati napredne centrifuge koje mogu obogaćivati uranij znatno brže od IR-1.

Prema izvješću IAEA Iran koristi 5060 centrifuga IR-1 instaliranih u 30 kaskada, 696 IR-2 centrifuga instaliranih u četiri kaskade i 174 centrifuge IR-4 u jednoj kaskadi u cilju obogaćivanja uranija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:42