TRAJAT ĆE TRI DANA

Iran počeo ratne igre u Zaljevu, testira ispaljivanje krstarećih projektila s podmornice

 Ilustracija / Profimedia, Eyevine

Iran je u petak počeo mornaričke vježbe velikog opsega na ulazu u Perzijski zaljev, koje će obilježiti prvo ispaljivanje krstarećih projektila s podmornice, objavili su državni mediji, u razdoblju povećanih napetosti sa SAD-om.

U trodnevnim ratnim igrama sudjeluje više od 100 plovila na širokom prostoru od Hormuškog tjesnaca do Indijskog oceana, objavila je državna novinska agencija IRNA.

- Vježbe će obuhvatiti niz suočavanja s prijetnjama, ispitivanja oružja i procjene spremnosti opreme te osoblja - rekao je mornarički zapovjednik Hosein Kanzadi u izjavi koju je prenijela državna televizija.

- Ispaljivanje krstarećih projektila s podmornice bit će izvedeno..., zajedno s ispaljivanjem s helikoptera i drona s palube razarača Sahand - izjavio je Kanzdadi.

Državni mediji objavili su da će Iran testirati podmornice Fateh domaće proizvodnje koje su opremljene krstarećim projektilima.

Iranski dužnosnici u prošlosti su prijetili blokadom Hormuškog tjesnaca, važne rute za prijevoz nafte, kao osvetu za svaku neprijateljsku akciju, uključujući pokušaje zaustavljanja iranskog izvoza nafte sankcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:49