AMERIKANCI ŠUTE

Iran poslao upozorenje američkom avionu u blizini Omanskog zaljeva: ‘To je špijuniranje!‘

Zrakoplov Lockheed EP-3 je izviđačka letjelica koja prikuplja podatke o elektromagnetskom zračenju

Avion EP-3E (ilustrativna fotografija)

 AFP

Iranska mornarica objavila je da je identificirala i odaslala upozorenje američkom izviđačkom zrakoplovu blizu Omanskog zaljeva u nedjelju, prenijela je poluslužbena novinska agencija Tasnim. Ista je isprva objavila da je američki zrakoplov EP-3E ušao u iranski zračni prostor, no naknadno je to opovrgnula i prenijela da je zrakoplov napustio taj prostor nakon upozorenja.

"Nakon upozorenja, zrakoplov je bio spriječen ući u iranski zračni prostor bez odobrenja", navodi agencija.

Zrakoplov Lockheed EP-3 je izviđačka letjelica koja prikuplja podatke o elektromagnetskom zračenju.

Agencija Tasnim zaključuje da je u pitanju špijunski avion.

Američko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, piše agencija Reuters.

Iran je slične incidente već imao s američkom stranom pa je tako 2019. Iran srušio američku bespilotnu letjelicu za koju je tvrdio da je letjela preko prostora južnog Irana.

Iran je 31. prosinca objavio da je poslao vojni dron kako bi spriječio izviđački zrakoplov da se približi području održavanja vojnih vježbi u Perzijskom zaljevu, no tad nije identificirao o čijem se zrakoplovu radilo.

Sjedinjene Države odavno raspoređuju oružje i vojnike u naftonosno područje Perzijskog zaljeva kako bi jamčile sigurnost svojim saveznicima.

Dugotrajno loši odnosi Irana i SAD-a pogoršali su se dodatno lani otkako su zapeli pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma između šest velikih sila i Irana te nakon smrtonosnog obračuna iranskih vlasti s prodemokratskim prosvjednicima koji traju od jeseni.

Američke sankcije ciljaju i iranske bespilotne letjelice kojima se, kako tvrdi Washington, ruska vojska služi u uništavanju civilne infrastrukture u Ukrajini.

Iran je ranije priznao da je slao dronove Rusiji, ali tvrdi da je to bilo prije ruske invazije na Ukrajinu počete u veljači 2022.

Moskva odbacuje navode da se njezina vojska koristi iranskim dronovima za napade u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:26