UVJET IZ TEHERANA

Iran: Poštivat ćemo nuklearni sporazum tek kad Sjedinjene Američe Države ukinu sankcije

‘Na Washingtonu je, ne na Teheranu, da donese odluku‘, objavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova
Ebrahim Raisi
 Atta Kenare/AFP

Iran će se vratiti poštivanju ograničenja nuklearnog sporazuma iz 2015. tek nakon uklanjanja američkih sankcija, rekao je petak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

„Želimo ukidanje američkih sankcija, da to potvrdi Teheran, a potom da Iran nastavi poštivati dogovor. Na Washingtonu je, ne na Teheranu, da donese odluku“, objavio je Saeed Khatibzadeh.

Dužnosnik američkog State Departmenta u petak je rekao kako se Iran bez odgode treba vratiti suradnji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) kako bi promatrači Ujedinjenih naroda mogli pratiti poštuje li ta bliskoistočna zemlja sporazum koji je postigla sa svjetskim silama.

Ta agencija UN-a u petak je od Irana tražila brzi odgovor o tome hoće li produžiti dogovor o nadzoru koji je istekao u noći na petak.

Veleposlanik Irana u IAEA-i Kazem Garibabadi rekao je kako „Iran nije obavezan odgovoriti“ na zahtjev te agencije, prenosi iranska agencija Tasnim.

Iran i šest svjetskih sila, potpisnice dogovoria kojim je Teheran pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija, krajem prošlog tjedna odgodili su pregovore o vraćanju tom sporazumu kako bi se sve strane mogle konzultirati u svojim prijestolnicama.

Bivši američki predsjednik Donald Trump izašao je iz tog dogovora, nakon čega je Iran počeo prekoračivati njime nametnuta ograničenja nuklearnog programa.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov rekao je u petak da je vraćanje nuklearnom sporazumu s Iranom "nadohvat ruke",

Sadašnji predsjednik Joe Biden spreman je vratiti se sporazumu, ali traži da Islamska Republika u potpunosti poštuje odredbe sporazuma iz 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:21