DIPLOMATSKI SUKOB

Iran pozvao njemačkog veleposlanika na razgovor zbog pogubljenja disidentskog novinara

Za iransku vladu sudstvo je neovisno, a strane kritike koje se odnose na odluke iranskog suda nisu legitimne
Ruhollah Zam
 Ali Shirband/AFP

Iran je u nedjelju pozvao na razgovor njemačkog veleposlanika u toj zemlji u znak prosvjeda zbog stajališta EU-a kojim se oštro osuđuje pogubljenje iranskoga disidentskog novinara Ruholaha Zama, osuđenog za poticanje nereda 2017. u vrijeme antivladinih prosvjeda, izvijestili su državni mediji.

Ravnatelj za Europu iranskoga ministarstva vanjskih poslova njemačkom je veleposlaniku Hansu-Udu Muzelu, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om, prenio prigovor Irana na europsko priopćenje za medije te kazao da ga iranske vlasti smatraju "neprihvatljivim miješanjem u unutarnje poslova Irana" , objavila je novinska agencija Irna.

U istom se kontekstu, kako izvješćuje Irna, očekuje i poziv otpravniku poslova francuskog veleposlanstva u Teheranu. EU je u subotu "najoštrije" osudio Zamovo pogubljenje, ponovivši svoje protivljenje smrtnoj kazni. Za iransku vladu sudstvo je neovisno, a strane kritike koje se odnose na odluke iranskog suda nisu legitimne.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova u subotu navečer osudio je Zamovo pogubljenje, kazavši da njemačka savezna vlada smrtnu kaznu smatra okrutnim i nehumanim oblikom kažnjavanja u svim okolnostima.

"Pozivamo Iran da poštuje pravo na slobodu izražavanja svojih građana, da pusti sve političke zatvorenike te da ne izriče i ne provodi bilo kakve daljnje smrtne kazne", poručile su njemačke vlasti.

I glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova izrazio je ogorčenje te odlučno i oštro osudio pogubljenje, nazvavši ga "ozbiljnim napadom na slobodu govora i tiska" te dodao da je riječ o "barbarskom i neprihvatljivom činu".

Iranski vrhovni sud u utorak je potvrdio smrtnu kaznu Zamu koji je uhićen 2019. nakon više od godinu dana u egzilu. Njegov Amadnews pratilo je više od milijun ljudi.

Državna mreža Seda va Sima u subotu je objavila da je Zam, "direktor proturevolucionarne mreže Amandnews obješen".

Francuska i skupine za ljudska prava osudile su odluku vrhovnog suda. Zam, sin proreformskoga šijitskog klerika, pobjegao je iz Irana te dobio azil u Francuskoj.

U listopadu 2019. snage iranske revolucionarne garde rekle su da su uhitile Zama u "kompleksnoj obavještajnoj operaciji". Nisu rekli gdje je operacija izvedena.

Iranski dužnosnici optužili su Sjedinjene Države, kao i regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju i vladine protivnike koji žive u emigraciji, da potpiruju nemire, koji su započeli krajem 2017. godine, dok su se regionalni prosvjedi zbog ekonomskih poteškoća širili širom zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:23