NOVA PROVOKACIJA

Iran predstavio prvi hipersonični balistički projektil pa zaprijetio: ‘Nećemo odustati od razvoja programa‘

Hipersonične rakete mogu letjeti najmanje pet puta brže od zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškima za presretanje

Ilustrativna fotografija

 Upi/Alamy/Alamy/Profimedia/Upi/alamy/alamy/profimedia

Iran je u utorak predstavio ono što su dužnosnici opisali kao svoj prvi hipersonični balistički projektil domaće proizvodnje, izvijestila je službena novinska agencija IRNA, što će vjerojatno pojačati zabrinutost zapada oko raketnih sposobnosti Teherana.

Iranski državni mediji objavili su fotografije projektila nazvanog Fatah na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsjednik Ebrahim Rahisi i zapovjednici iranske elitne Revolucionarne garde.

Hipersonične rakete mogu letjeti najmanje pet puta brže od zvuka i na složenoj putanji, što ih čini teškima za presretanje.

Prošle je godine Islamska Republika priopćila da je proizvela hipersoničnu balističku raketu koja može manevrirati u atmosferi i iz nje.

Državna televizija objavila je da iranski projektil Fatah može pogoditi "neprijateljske napredne proturaketne sustave i da je veliki generacijski skok u području projektila".

"Može zaobići najnaprednije protubalističke raketne sustave Sjedinjenih Država i cionističkog režima, uključujući izraelsku Željeznu kupolu", objavila je iranska državna televizija.

Najveća brzina Fataha dosegla je razinu od 14 macha (15.000 km/h), dodaje se.

Unatoč protivljenju SAD-a i Europe, Islamska Republika rekla je da će dalje razvijati svoj program obrambenih projektila. Međutim, zapadni vojni analitičari kažu da Iran ponekad preuveličava svoje raketne sposobnosti.

Zabrinutost oko iranskih balističkih projektila pridonijela je odluci tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018. da odustane od nuklearnog sporazuma sklopljenog u Teheranu 2015. sa šest velikih sila.

Neizravni pregovori između Teherana i administracije američkog predsjednika Joea Bidena o spašavanju nuklearnog sporazuma u zastoju su od prošlog rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:42