USPJEŠAN PRITISAK

Iran pustio redatelja Panahija uz ogromnu kauciju

Nagrađivani iranski redatelj proveo je dva i pol mjeseca u teheranskom zatvoru
(FILES) A picture taken on April 18, 2006 shows Iranian filmmaker Jafar Panahi during an interview with AFP in Tehran. Panahi, who has been in custody since March, was released on bail on May 25, 2010, his wife told AFP, confirming a statement from the Tehran prosecutor's office. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
 AFP

TEHERAN - Nagrađivani iranski redatelj Džafar Panahi pušten je danas iz zatvora u Teheranu uz jamčevinu od dvije milijarde riala, odnosno 200.000 američkih dolara. Dobitnik brojnih međunarodnih priznanja započeo je prošlog tjedna štrajk glađu nakon što je u tamnici proveo puna dva mjeseca čekajući da ga u vezi s njegovim slučajem sasluša Iranski revolucionarni sud.

Međunarodna kampanja

Velika imena filmske umjetnosti uključila su se u kampanju koja je prerasla u međunarodni pritisak na vladu iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da pusti filmaša. Iranski režim bio je i na stupu srama upravo završenoga 63. filmskog festivala u Cannesu. Redatelj koji je prije 15 godina dobio nagradu festivala za najbolji debitantski uradak trebao je biti u žiriju. Njegova supruga izjavila je da ga je posjetila i da je dobro, no vidno iscrpljen. Iako su ga, nakon puno lošeg publiciteta, vlasti odlučile pustiti, navodi se kako optužnica protiv njega ostaje pa Panahija čeka suđenje.

Već dvije smrtne kazne

U zatvoru su i dalje druge osobe koje su bile na prosvjedima te podržale opozicijskog vođu Mirhosseina Musavija, kao što je to napravio i Panahi. Dvoje je već osuđeno na smrtnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:58