‘ZABAVA‘ ZA NAROD

Iran raketama gađao maketu američkog nosača aviona, državna televizija sve prenosila

Teheran se protivi prisustvu zapadnih snaga u Perzijskom zaljevu te redovito održava ratne vježbe u tjesnacu
Iranska revolucionarna garda (IRGC) je objavila fotografiju na kojoj se vidi model američkog nosača zrakoplova kojim se služila tijekom vojne vježbe u Hormuškom tjesnacu. Vježba je nazvana prorok Muhamed 14. 
 AFP PHOTO/Iran‘s Revolutionary Guard via SEPAH NEWS"

Iran je lansirao balističke rakete na model američkog nosača zrakoplova u strateškom Hormuškom tjesnacu, samo dan nakon što su satelitske snimke pokazale da je model broda premješten na istoimenu poziciju.

Više je nego očito da se Iran igra ratnih vježbi, a američki ratni brodovi postali su uobičajeno sredstvo obuke iranske revolucionarne garde i njezinih mornaričkih snaga.

Zbog upozorenja da bi Iran mogao koristiti snažno oružje, uključujući balističke rakete, američka vojska je bila u stanju pripravnosti u dvije regionalne baze, jedne u Kataru te druge u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Američka mornarica osudila je Iran na ''neodgovorno i bezobzirno ponašanje'', a vježbu je označila kao pokušaj ''zastrašivanja i nametanja''.

image
Iranska revolucionarna garda (IRGC) je objavila fotografiju na kojoj se vidi model američkog nosača zrakoplova kojim se služila tijekom vojne vježbe u Hormuškom tjesnacu. Vježba je nazvana prorok Muhamed 14.
AFP PHOTO/Iran‘s Revolutionary Guard via SEPAH NEWS"

- Američka mornarica provodi obrambene vježbe s našim partnerima promičući pomorsku sigurnost radi podržavanja slobode plovidbe; dok, Iran provodi ofenzivne vježbe, pokušavajući zastrašiti i izvršiti pritisak, rekla je zapovjednica Rebecca Rebarich, glasnogovornica pete američke mornaričke flote sa sjedištem u Bahreinu.

Napetosti između SAD i Teherana su u porastu. Tome je pridonijelo nametanje sankcija SAD-a Iranu koje je uslijedilo nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine. Zbog nametnutih ekonomskih sankcija iranski izvoz nafte je pao, a zemlja trpi jednu od najvećih kriza - sada dodatno ojačanu koronavirusom.

Iranske vježbe, nazvane prorok Muhamed 14, emitirane su na državnoj televiziji. Model nosača zrakoplova koji podsjeća na onaj američki koji rutinski uplovljava u Perzijski zaljev, prikazan je s maketama borbenih aviona na obje strane piste za slijetanje. Rakete su zatim ispaljene iz različitih kutova, uključujući neke koje su usmjerene na nosač zrakoplova. Još jedna raketa koja se ispalila iz helikoptera pogodila je jednu stranu ''lažnog'' vojnog broda.

image
Iranski vojnici izlaze iz helikoptera ruske proizvodnje na model američkog nosača zrakoplova tijekom vojne vježbe 28.srpnja
- SEPAH NEWS/AFP

- Ono što je danas prikazano na ovim vježbama, na razini zrakoplovne i mornaričke snage, bilo je u svrhu ofenzive - rekao je zapovjednik iranske Revolucionarne garde general bojnik Hossein Salami na državnoj televiziji.

Teheran se protivi prisustvu zapadnih snaga u Perzijskom zaljevu te redovito održava ratne vježbe u tjesnacu kroz koji prođe preko 30 posto ukupnog izvoza sirove nafte i drugih naftnih derivata koji se transportiraju morem.

U nedjelju 26. srpnja je američka tehnološka kompanija Maxar Technologies snimila iranski brod za brzi napada kako se kreće prema modelu američkog nosača u tjesnacu. Na drugoj se fotografiji vide modeli zrakoplova poredani na palubi broda. Još 2015. iranske rakete gađale model koji nalikuje nosaču Nimitz.

image
Satelitska snimka modela američkog nosača zrakoplova
Maxar Technologies/Afp

Iran je prošlog tjedna ljutito reagirao nakon što je američki borbeni avion F-15 izveo ono što je Pentagon nazvao "standardnim vizualnim pregledom" iranskog putničkog zrakoplova dok je letio iznad Sirije. Iranski državni mediji navode da je američki borbeni avion poduzimao "opasne" manevre u blizini iranskog putničkog aviona te su objavili video snimke na kojima se vidi kako su putnici ozlijeđeni.

Proteklih tjedana bilo je i niz neobjašnjivih požara i eksplozija u Iranu na ključnim vojnim, sigurnosnim i industrijskim lokacijama, uključujući i u glavnom iranskom nuklearnom postrojenju u Natanzu. Vlasti su u nekim slučajevima krivile za nesreće ljudsku grešku, ali broj incidenata i njihova lokacija također su potaknuli nagađanja da bi se moglo raditi o sabotaži vanjske sile - primjerice Izraela ili disidentske skupine.

Iranska garda u travnju je rekla da će Teheran uništiti američke ratne brodove ako zaprijete njihovoj sigurnosti u Zaljevu. Iranski dužnosnici nekoliko su puta zaprijetili da će blokirati Hormuz ako Iran ne bude mogao izvoziti naftu ili ako se napadnu njegova nuklearna postrojenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:21