LOV NA TALENTE

Iran regrutira nuklearne znanstvenike kako bi razvio nuklearno oružje!

Već se neko vrijeme zna da Sj. Koreja i Iran surađuju, no ta je suradnja bliskija nego što se mislilo

LONDON - Iran pokušava regrutirati nuklearne znanstvenike po svijetu koji bi mu mogli pomoći razviti nuklearno oružje, objavio je jučer Daily Telegraph, na temelju izjava bivšeg iranskog konzula u Oslu Mohameda Reze Heydarija.

On je ispričao da Iran ponajviše koristi usluge znanstvenika iz Sjeverne Koreje, s kojom ima posebno dobru suradnju: Pyongyang u Iran šalje tehnologiju i znanstvenike, a Teheran Sj. Koreji daje novac i pogone za testiranje. Iako se već dulje znalo da Iran i Sj. Koreja surađuju u razvoju nuklearnih programa , Heydari je ispričao da je suradnja još prisnija nego što se mislilo. Ispričao je da je, dok je radio za ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu, desecima Sjevernih Korejaca osobno pomogao da uđu u zemlju.

Dva zadatka

- Svi su Sjeverni Korejci bili tehničari i vojni stručnjaci koji su se bavili dvama aspektima nuklearnog programa. Jedan je bio omogućiti Iranu da dosegne nuklearne sposobnosti, a drugi povećati doseg iranskih balističkih raketa - rekao je.

Prodaja znanja

Uz to, sve su iranska veleposlanstva po svijetu, a posebice u Africi, imala zadatak pronaći lokalne znanstvenike te ih pokušati unosnim ugovorima namamiti u Iran.

Zapadni dužnosnici nedavno su ostali zatečeni kada je Sj. Koreja otvorila pogon za obogaćivanje urana u Yongbyonu, koji je sličio tehnologiji kakvu posjeduje i Iran. Prema diplomatskim bilješkama koje su procurile preko WikiLeaksa , Iran je navodno i balističke projektile dobio od Sjeverne Koreje. Prošli je mjesec Vijeće sigurnosti UN-a objavilo izvješće prema kojem je Sj. Koreja spremna svoje znanje prodati bilo kome, pa “izvozi nuklearnu i balističku tehnologiju u druge države”, i to u Iran, Siriju i Mianmar.

Što iranci imaju?

12040 kilograma

4-postotno obogaćenog urana je Iran imao u svibnju, prema IAEA-i

18600 centrifuga instalirano je u postrojenju u Natanzu, ali oko 4000 ih obogaćuje uran

1164 dodatne centrifuge u Bušehru instalirane su u kolovozu, a proizvodit će 20-postotni obogaćeni uran

190-postotni obogaćeni uran potreban je za proizvo-dnju atomske bombe

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:36