JAKA VOJNA SURADNJA

Iran šalje Rusiji stotine balističkih projektila: ‘Bit će još isporuka. Nema razloga da to skrivamo‘

Isporuke su počele početkom siječnja nakon što je dogovor finaliziran na sastancima krajem prošle godine

Fateh 110

 Vahid Reza Alaei/Afp

Iran je Rusiji poslao veliki broj snažnih balističkih projektila, reklo je Reutersu šest izvora, produbljujući vojnu suradnju između dviju zemalja pod sankcijama SAD-a.

Opskrba s oko 400 projektila uključuje mnoge balističke rakete kratkog dometa klase Fateh-110, poput Zolfaghara, rekla su tri iranska izvora. Ova cestovna mobilna raketa sposobna je pogoditi ciljeve na udaljenosti između 300 i 700 km, kažu stručnjaci.

Iransko ministarstvo obrane i Revolucionarna garda, elitne snage koje nadziru iranski program balističkih projektila, odbili su komentirati. Rusko ministarstvo obrane također nije dalo komentar.

Isporuke su počele početkom siječnja nakon što je dogovor finaliziran na sastancima krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i sigurnosnih dužnosnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, rekao je jedan od iranskih izvora.

Iranski vojni dužnosnik, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti informacija, rekao je da su bile najmanje četiri isporuke projektila i da će ih biti još sljedećih tjedana.

Drugi visoki iranski dužnosnik rekao je da su neki od projektila poslani u Rusiju brodom preko Kaspijskog jezera, dok su drugi prevezeni zrakoplovom.

"Bit će još isporuka. Nema razloga da to skrivamo. Dopušteno nam je izvoziti oružje u bilo koju zemlju koju želimo", rekao je drugi iranski dužnosnik.

Ograničenja Vijeća sigurnosti UN-a na iranski izvoz nekih projektila, dronova i drugih tehnologija istekla su u listopadu. Međutim, Sjedinjene Američke Države i Europska unija zadržale su sankcije na iranski program balističkih projektila zbog zabrinutosti oko izvoza oružja njegovim saveznicima na Bliskom istoku i Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:25