VOJNA PROPAGANDA

IRAN SE PONOVNO SRAMOTI 'Nevidljivi lovac' Qaher snimljen kako leti... uz pomoć Photoshopa!

Fotografija Qahera u letu iznad planine Damavand identična je prethodno objavljenoj fotografiji s prezentacije zrakoplova

TEHERAN - Nakon što je prošli tjedan Iranska vojska predstavila svoj prvi 'nevidljivi lovac', zrakoplov Q-313 Qaher, gotovo svi svjetski vojni analitičari složili su se u jednome: radi se o plastičnom modelu koji nikad ne bi mogao poletjeti.

Kako bi pokazali kritičarima da njihov avion ipak može letjeti, Iransko zrakoplovstvo objavilo je fotografiju Q-313 u zraku iznad iranske planine Damavand.

No, vrlo brzo nakon objave fotografije, brojni Iranci uočili su kako se gotovo sigurno radi o slici koja je obrađena u Photoshopu. Fotografija Qahera u letu iznad planine Damavand identična je prethodno objavljenoj fotografiji s prezentacije zrakoplova - identičan ugao slike, identično osvjetljenje detalja, zajedno s odbljescima plave i zelene svjetlosti kojima je avion bio obasjan na službenoj prezentaciji.

Jedino što se razlikuje je pozadina fotografije - koja je ubrzo prepoznata kao jedna od brojnih zračnih fotografija planine Damavand snimljene iz zraka. Iransko zrakoplovstvo je, čini se, u Photoshopu 'izrezalo' sliku aviona s prezentacije, i 'zalijepilo' ju na zračnu fotografiju planine.

Iranski ministar obrane Ahmad Vahidi tvrdi kako su zrakoplov izgradili iranski zrakoplovni stručnjaci, te kako se radi o najmodernijem lovačkom zrakoplovu četvrte generacije, koji je nevidljiv za radar, sposoban letjeti na niskim visinama, upuštati se u zračnu borbu s neprijateljskim zrakoplovima, i slijetanje na kratke piste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:29