NUKLEARNI PROGRAM

IRAN SE POVUKAO IZ PREGOVORA Kerry: 'Nisu mogli prihvatiti takav sporazum u ovom trenutku'

 AFP

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da se Iran u subotu povukao iz pregovora o ograničenju njihova nuklearnog programa u Ženevi. Komentirao je izvještaje da su pregovori propali kad zbog prevelike rezerviranosti Francuza: “Francuzi su rekli svoje, mi smo rekli svoje. Iran nije mogao prihvatiti takav sporazum u ovom trenutku”.

Pisalo se da su Francuzi htjeli nametnuti jaka ograničenja na nuklearni pogod u Araku, gdje Iran tvrdi da proizvodi izotope za medicinske svrhe ali ostaci potrošenog goriva sadrže plutonij kakav se koristi za nuklearno oružje.

Američki izvori su pričali da je njima najveća prepreka bilo iransko inzistiranje da se njihovoj zemlji prizna “pravo na obogaćivanje urana.” Izrael, koji otpočetka upozorava Zapad da “ne nasjeda” na iranske mirovne inicijative jer Iran neće odustati od svoje strategije dominacije u regiji, objavio je da su pregovori propali nakon što su zapadnjaci usuglasili nacrt sporazuma koji je Irancima bio “pretvrd” za njihove političke interese.

“Nadam se da ćemo za nekoliko mjeseci naći poziciju koja će odgovarati standardima svih sudionika.” rekao je Kerry. Predstavnici Irana, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Njemačke ponovno će se sastati 20. studenog.

Pisalo se da je zapadnjačka grupa bila međusobno podijeljena ali većina njihovih predstavnika to demantira, najjače državni tajnik Kerry. Dao je izjavu u abu Dhabiju u kojoj kaže da je Francuska igrala timski kao i ostale zapadne države i da je Iran bio taj koji nije mogao nastaviti pregovore.

Mark Hibbs, stručnjak za nukelarnu tehnologiju iz Berlina, za BBC je izjavio da je možda riječ o diplomatskom načinu da se smanje tenzije u zapadnom taboru i da je prva runda u Ženevi nesporni fijasko, ne samo za Francuze nego i za ostale zapadnjake. “Nekima od Europljana je smetalo što Washington gura stvari prebrzo za njihov ukus.” rekao je. Iran i dalje tvrdi da razvija nuklearni progrma isključivo za mirnodobske svrhe ali cijeli svijet sumnja da žele napraviti atomsku bombu.

U ponedjeljak je Yukiya Amano, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA rekao da je agencija dogovorila “plan suradnje” s Iranom kako bi riješili preostale sporove. U iduća tri mjeseca otvorit će se šest točno određenih pitanja, Iranu je ponuđeno da pokaže da zaista želi postati otvoreniji oko aktivnosti svoga nuklearnog programa. Napredak u razgovorima Irana i IAEA, koji se održavaju paralelno sa trenutno prekinutimn pregovorima, ohrabruje i stručnjaci misle da će on biti ključan za održavanje velikih pregovora s Europom, Amerikom i Kinom na životu.

Ostalo je neodgovoreno što će biti s iranskim zalihama obogaćenog urana. Uran je sada na srednjoj razini čistoće od 20 posto a stručnjaci kažu da se u vrlo kratkom roku može obogatiti do 90 posto koliko je potrebno za atomsku bombu. Francuzi traže od Iranaca da unište 20-postotni uran i da se vrate na onaj čistoće od 5 posto jer je taj siguran a Iranci to trenutno niti ne pokušavaju. Ako pregovori potpuno propadnu, upozoravaju stručnjaci uključeni u pregovore, za nekoliko mjeseci iz Irana bi nam mogle početi stizati jako ružne vijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:16