OBLJETNICA

Iran slavi zauzimanje američkog veleposlanstva u Teheranu 1979., poslali i poruku Bidenu

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi kritizirao je američkog predsjednika Joe Bidena dan pošto je on obećao da će ‘osloboditi Iran‘

Teheran

 Atta Kenare/Afp

U Iranu je u petak državno sponzoriranim skupovima obilježena godišnjica zauzimanja američkog veleposlanstva u Teheranu 1979. godine.

Radikalni studenti koji su podržavali Islamsku revoluciju zaposjeli su američko veleposlanstvo ubrzo nakon pada šaha kojeg je podržavao SAD i držali 52 Amerikanaca taocima 444 dana.

Dvije zemlje od tada su neprijatelji, a nedavno su se pojavile nove tenzije.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi kritizirao je američkog predsjednika Joe Bidena dan pošto je on obećao da će "osloboditi Iran".

Državna televizija objavila je snimke protuameričkih prosvjeda na kojima su se širom zemlje okupili deseci tisuća ljudi na Nacionalni dan borbe protiv globalne arogancije, izvikujući "Smrt Americi" koju smatraju manifestacijom Sotone.

Ti su skupovi čista suprotnost valu masovnih prosvjeda koji su se proširili zemljom nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini koju je moralna policija u Teheranu uhitila jer nije nosila pravilno hidžab.

Iranske vlasti pozvale su u petak snage sigurnosti da brzo uguše te prosvjede koji su zahvatili sve slojeve društva.

Iran okrivljuje SAD i druge strane neprijatelje za nerede tvrdeći da žele destabilizirati zemlju.

Biden je u četvrtak rekao da će prosvjednici uskoro uspjeti osloboditi se.

"Ne brinite, oslobodit ćemo Iran. Oni će se prilično skoro osloboditi", rekao je Biden u predizbornom govoru u Kaliforniji.

Raisi je ocijenio da su prosvjednici "obmanuti izdajnici" i dodao: "Poručujem Bidenu da je Iran oslobođen prije 43 godine".

Novinska agencija HRANA objavila je u petak da je u protuvladinim prosvjedima do četvrtka poginulo 300 prosvjednika uključujući 47 maloljetnika, kao i 37 pripadnika snaga sigurnosti.

Privedeno je više od 14.000 ljudi, uključujući 385 studenata, u prosvjedima u 134 grada i na 132 sveučilišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:12