SMRTNA KAZNA

Iran smaknuo švedsko-iranskog državljanina povezanog s terorističkim napadom

Habib Farajollah Chaab osuđen je na smrt zbog ‘pokvarenosti na Zemlji‘

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei

 Iranian Leader Press Office/Ha/Anadolu Agency Via Afp

Iran je u subotu smaknuo švedsko-iranskog disidenta osuđenog zbog vođenja arapske separatističke skupine, optužene za niz napada, uključujući onaj na vojnu povorku 2018., u kojoj je poginulo 25 ljudi, objavila je državna televizija.

Habib Farajollah Chaab osuđen je na smrt zbog "pokvarenosti na Zemlji", što je kazneno djelo za koje je prema strogim islamskim zakonima u Iranu predviđena smrtna kazna.

Iran je 2022. započeo suđenje Chaabu zbog optužbi da je vođa separatističkog Arapskog borbenog pokreta za oslobođenje Ahvaza, koji želi uspostaviti nezavisnu državu u naftom bogatoj pokrajini Khuzistan na jugozapadu Irana, odgovornog za "brojne bombaške i terorističke operacije".

Iran je 2020. rekao da su njegove sigurnosne snage pritvorile Chaaba u susjednoj Turskoj i odvele ga u Teheran, no nije pružio pojedinosti o njegovom zarobljavanju.

Švedska je izrazila zabrinutost glede Chaabovog slučaja, a odnosi s Iranom su također pogoršani nakon presude švedskog suda kojim je određena smrtna kazna bivšem iranskom dužnosniku zbog sudjelovanja u masovnom smaknuću političkih zatvorenika 1988. u Islamskoj Republici.

Iran ima napete odnose sa svojim etničkim manjinama, poput Arapa, Kurda i Azera, koje je optuživao da se svrstavaju uz susjedne zemlje.

Arapi i druge manjine se dugo žale da se u Iranu suočavaju s diskriminacijom, što Teheran poriče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:14