DUGOVI

Iran smanjio izvoz plina prema Iraku, poziva se na ‘tehničke probleme‘

‘Pad proizvodnje električne energije ostavlja reperkusije na ostale svakodnevne poslove‘, stoji u izjavi ministra iz Bagdada
 Iranian Presidency Office/Zuma Press/Profimedia/Iranian Presidency Office/zuma Press/profimedia

Iran nije odlučio prekinuti isporuku plina susjednom Iraku, rekao je u petak iranski ministar vanjskih poslova koji je smanjenje izvoza plina prema Iraku objasnio problemima tehničke naravi, dok dvije zemlje nastoji pronaći rješenje za neplaćene obveze od strane iračke vlade.

Ministar vanjskih poslova Iraka Fuad Hussein pitao je u telefonskom razgovoru kolegu iz Teherana Hosseina Amirabdollahiana što stoji iza smanjenog izvoza iz Irana, na što mu je on odgovorio da ‘‘pad proizvodnje električne energije ostavlja reperkusije na ostale svakodnevne poslove“, stoji u izjavi ministra iz Bagdada.

Iračka delegacija predvođenom ministrom energetike sljedeći će tjedan otputovati u Iran kako bi razgovarali o nastalom problemu, prenose njihovi mediji, s obzirom da je uvoz plina umanjen za 20 milijuna kubnih metara.

Prema podacima glasnogovornika iračkog ministra energetike Ahmeda Mousse, ta zemlja obično uvozi između 50 i 70 milijuna kubnih metara plina,

Uvoz iz Irana supstituira između 33 i 40 posto ukupne iračke opskrbe energijom, a on je posebno dragocjen u sparnim ljetnim mjesecima kada temperature dostižu čak 50 Celzijeva stupnja te kada je potrošnja energije na vrhuncu

Međutim, Irak ima problem s plaćanjem. Naime, Iranu duguje 11 milijardi američkih dolara, navode dužnosnici u Bagdadu, a ne pomaže mu ni činjenica da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Iranu koje ograničavaju transakcije u dolarima.

Iako je Iran u prošlosti igrao na kartu smanjenja opskrbe plinom svojih zapadnih susjeda uslijed dugotrajnog spora oko otplate zaostalih obveza, obje su zemlje nastojale pronaći kreativne načine za podmirenje dijela duga.

Tijekom telefonskog razgovora dvojice ministara vanjskih poslova, Amirabdollahian je zahvalio kolegi iz Iraka na tome što Bagdad pokušava s Washingtonom riješiti pitanje financijskih transfera u dolarima.

Irak troši oko 4 milijarde dolara godišnje na uvoz iranskog plina, dok u isto vrijeme sagorijeva velike količine prirodnog plina.

Opskrba plinom radi pogona energetskog sektora navedena je kao prioritet od strane predsjednika iračke vlade Mohammeda Shia al-Sudania, stoga je prošlog mjeseca dogovoren unosni ugovor od 27 milijardi dolara s francuskom naftnom kompanijom TotalEnergies.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 10:40