OBAVILI LANSIRANJE

Iran testirao raketu nakon što je pristao na nastavak pregovora o nuklearnom programu

Iran navodi da je satelit dizajniran za snimanje podataka o vremenu, poljoprivredi, prirodnim katastrofama i da nema vojnu ulogu

Lansiranje rakete Zoljanah

 -/Afp

Iran je testirao raketu za lansiranje istraživačkog satelita u svemir, samo nekoliko dana nakon što se pristao vratiti za međunarodni pregovarački stol o svom nuklearnom programu, javljaju mediji u ponedjeljak pozivajući se na ministarstvo obrane.

Nije poznata informacija kada je lansirana raketa Zoljanah. Američka satelitska tvrtka Maxar upravo je objavila fotografije koje prikazuju pripreme za takvo lansiranje u lansirnom centru Imam Homeini u pokrajini Semnan.

Cilj pregovora je ukidanje sankcija Iranu ako Teheran dopusti ponovno uvođenje kontrola koje bi ga spriječile da razvija program nuklearnog oružja.

No skeptici tvrde da se svaka radnja koju Iranci poduzmu na projektilima i raketama kasnije može prenijeti na program nuklearnog oružja.

Iran navodi da je satelit dizajniran za snimanje podataka o vremenu, poljoprivredi, prirodnim katastrofama i da nema vojnu ulogu.

No Sjedinjene Države i Izrael strahuju da Iran koristi svoj svemirski program u vojne svrhe.

Nije objavljen datum nastavka iranskih nuklearnih pregovora nakon što je za vikend postignut dogovor o obnovi istih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 06:00