ŽESTOK POTEZ

Iran traži da SAD odmah ukine sve sankcije, a ne po principu ‘korak po korak‘

Cilj pregovora u Beču je dogovaranje sporazuma unutar dva mjeseca, prema riječima viših dužnosnika Europske unije
Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh
 Ahmad Halabisaz/Xinhua News/Profimedia

Iranska vlada želi da SAD ukine sve sankcije prema zemlji te odbacuje bilo kakvo popuštanje sankcija "korak po korak", izvijestila je u subotu iranska televizija Press TV.

Dvije zemlje su rekle u petak da će održati indirektne pregovore u Beču od sljedećeg tjedna kao dio širih pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Teherana i globalnih sila. Američki State Department rekao je da će fokus biti na "nuklearnim koracima koje će Iran morati poduzeti kako bi udovoljio" tome sporazumu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh rekao je u subotu da se Teheran protivi bilo kakvom postupnom olakšavanju mjera.

"Ne razmatra se nikakav plan korak po korak", Khatibzadeh je rekao Press TV-u.

- Krajnja politika Islamske Republike Irana je ukidanje svih američkih sankcija, dodao je.

Cilj pregovora u Beču je dogovaranje sporazuma unutar dva mjeseca, prema riječima viših dužnosnika Europske unije, koja je posrednik u pregovorima.

Bivši američki predsjednik Donald Trump izišao je iz nuklearnog sporazuma 2018. godine te je ponovno nametnuo sankcije Iranu, zbog čega je Teheran prekršio neke od restriktivnih mjera koje su dogovorene sporazumom.

Trumpov nasljednik Joe Biden želi ponovno oživjeti sporazum, no Washington i Teheran se ne mogu usuglasiti tko bi trebao poduzeti prve korake.

Iran, Kina, Rusija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija - sve sudionice sporazuma iz 2015. godine - održavale su online razgovore u petak o mogućem povratku SAD-a u sporazum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:33