NAPETOST NA VRHUNCU

IRAN UZVRATIO TRUMPU KOJI IM PRIJETI NAPADOM NA 52 METE 'Poput ISIS-a, Hitlera, Džingisa! Svi su mrzili druge kulture... On je terorist u odijelu'

Donald Trump
 REUTERS

Iran je u nedjelju proglasio Donalda Trumpa "teroristom u odijelu" nakon što je američki predsjednik zaprijetio da će napasti 52 iranske mete u slučaju iranskih napada na Amerikance ili američke ciljeve u odmazdu za ubojstvo vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija.

- Poput IS-a, poput Hitlera, poput Džingisa! Svi su mrzili druge kulture. Trump je terorist u odijelu. Vrlo će brzo naučiti povijesnu lekciju da NITKO ne može poraziti 'veliku iransku naciju i kulturu' - objavio je ministar informacija i telekomunikacija Muhamed Džavad Azari-Džahromi u tvitu.

Sulejmani, najutjecajniji iranski vojni zapovjednik, ubijen je u petak u napadu američkim dronom na njegov konvoj kod bagdadske zračne luke. Taj napad odveo je dugotrajno neprijateljstvo Washingtona i Teherana u neistražene vode i povećao izglede za širi sukob na Bliskom istoku.

Sulejmani je bio arhitekt iranskih vojnih operacija i tajnih misija u inozemstvu i zapovjednik specijalnih iranskih snaga Kuds.

Trump je u nizu tvitova u subotu zaprijetio Iranu da je SAD naciljao "52 iranske mete" i da su neke vrlo važne za iransku kulturu.

Zapovjednik Iranskih oružanih snaga general Abdelrahim Musavi u nedjelju je poručio da Sjedinjenim Državama nedostaje hrabrosti za vojno sučeljavanje s Iranom.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je u nedjelju da je razgovarao s iračkim premijerom i predsjednikom te pozvao da se ulože napori u ublažavanje napetosti u regiji nakon američkog napada. Raab je izjavio kako će razgovarati i s iranskim ministrom vanjskih poslova.

Irački parlament trebao bi u nedjelju izvanredno zasjedati i prema najavama tražit će se izglasavanje rezolucije kojem se nalaže odlazak američkih snaga iz Iraka.

- Nema potrebe za američkom vojnom prisutnosti nakon poraza Islamske države - rekao je zastupnik Amar al-Šibli.

U Iraku je još oko 5000 američkih vojnika, uglavnom u savjetničkoj ulozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:05