KREĆE TRGOVINA

Iran već dogovorio unosan biznis s talibanima: ‘Sami su nam se javili, brzo smo postigli sporazum‘

Cijene benzina u Afganistanu u posljednje su vrijeme zbog sveobuhvatnog kaosa u državi eksplodirale, a suradnja sunitskih talibana i šijitskih Iranaca za cilj ima njihovu stabilizaciju
Rafinerija nafte
 Hamit Huseyin/Anadolu Agency Hamit Huseyin/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Iran je prije nekoliko dana nastavio s izvozom nafte u Afganistan nakon što su dobili zahtjev novoustoličenih talibanskih vlasti, koje američkim povlačenjem osjećaju da je došao trenutak da mogu s Teheranom poslovati otvorenije nego dosad, rekao je jedan iranski dužnosnik novinskoj agenciji Reuters.

Cijene benzina u Afganistanu u posljednje su vrijeme zbog sveobuhvatnog kaosa u državi eksplodirale, a suradnja sunitskih talibana i šijitskih Iranaca za cilj ima njihovu stabilizaciju.

- Talibani su nam se javili s porukom: 'Možete nastaviti s isporukom naftnih derivata', rekao je glasnogovornik i jedan od čelnika iranske udruge izvoznika nafte Hamid Hosseini.

Pojasnio je da su talibani poruke poslali i iranskim trgovcima kao i iranskoj gospodarskoj komori, koja je blisko povezana s vlastima u Teheranu. Rezultat je odluka iranske carinske uprave kojom je ukinuta zabrana izvoza nafte uvedena 6. kolovoza zbog zabrinutosti Teherana razvojem situacije u Afganistanu.

- Našu zabrinutost je odagnalo ponašanje talibana, rekao je Hosseini za Reuters, prenosi Al Jazeera.

Spomenuo je i odluku talibana da smanje trošarine na uvoz iranskih derivata, a pokazao je i dokument Islamskog Emirata Afganistana, što je novi naziv države, na kojemu stoji da se trošarine na benzin, dizel i autoplin režu za 70 posto te da se to odnosi na sve afganistanske susjede.

Iran posjeduje četvrte najveće zalihe nafte na svijetu, ali izvozi ih u izuzetno otežanim uvjetima zbog sankcija koje mu je 2018. godine nametnula administracija Donalda Trumpa nakon povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma. Unatoč sankcijama, uspijevali su izvoziti nešto naftnih prerađevina u susjedne države, uključjući Afganistan, ali sada će to s talibanima vjerojatno ići znatno lakše jer nema više američkih trupa koje bi im pravile probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:31